Sărbătoare mare sâmbătă, 26 octombrie. Cui nu trebuie să îi spui ”la mulți ani” de Sfântul Dumitru

Sărbătoare mare sâmbătă, 26 octombrie. Cui nu trebuie să îi spui ”la mulți ani” de Sfântul Dumitru

Credincioșii îl celebrează pe Sfântul Dumitru, pe data de 26 octombrie. În acest an, sărbătoarea de o însemnătate foarte mare în calendarul creștin ortodox va pica într-o sâmbătă. Sf. Mucenic Dumitru este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe și acest fapt e unul mai mult decât clar, dacă este să ne luăm după numărul mare de persoane care îi poartă numele.

Sărbătoare mare sâmbătă, 26 octombrie: creștinii îl celebrează pe Sfântul Dumitru

Românii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru sâmbătă, pe 26 octombrie și trebuie să știe cui să nu îi adreseze clasica urare de „La mulți ani!”. Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul a fost contemporan cu Dioclețian și Maximilian Galeriu. Sunt împărați faimoși ai Imperiului Roman, iar acesta s-a botezat creștin, când păgânii îi persecutau pe creștini. Sfântul Dumitru a fost fiu de voievod, fiind crescut și învățat despre Dumnezeu într-o cameră ascunsă a palatului familiei sale.

Sărbătoare mare sâmbătă, 26 octombrie. Cui nu trebuie să îi spui ”la mulți ani” de Sfântul Dumitru

Faptele sale sunt recunoscute și în ziua de astăzi, pentru că a făcut mari acte de milostenie care au reprezentat începutul său pe calea sfințeniei și a cuvântului lui Dumnezeu. După ce părinții săi s-au stins, acesta a devenit singurul moștenitor al întregii lor averi.

Tradiția creștină spune că Nestor, un tânăr creștin, i-a cerut binecuvântarea Sfântului Dumitru să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, ca să poată pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie l-a însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte și i-a spus „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie și la final de luptă, împăratul Maximian a poruncit ca lui Nestor să i se tăie capul, iar Dimitrie să fie străpuns de sulițe. Din trupul lui acestuia nu a curs sânge, ci mir tămăduitor.

Cui spunem „La mulți ani!” de Sfântul Dumitru?

Nume de bărbați derivate ale celui de Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.

Nume de femei: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitriță, Demetra, Dumitrana, Mită, Dumitriță, Mimi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI