Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Românii, cu ajutorul oilor, află în această zi Sfântă cum va fi iarna ce vine. Ciobanii sunt cei cărora le revine sarcina de a afla cum va fi timpul în următorul sezon rece. Aceștia îli așează cojocul în mijlocul staulului și așteaptă ca o oaie să se așeze pe el. Dacă oaia care se așează este neagră iarna va fi bună și blândă, dar dacă pe cojoc se ațează o oaie albă se anunță o iarnă teribilă.
SFÂNTUL DUMITRU, care fost guvernator al Tesalonicului după ce tatăl său a murit, în tradiţia populară românească, este considerat patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Sfântul Dumitru este sărbătorit la fiecare 26 octombrie atât de creştinii ortodocşi, cât şi de cei catolici.
Sfântul dumitru vine cu multe tradiții și obiceriuri care de care mai frumoase. Astfel, în credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe este cel care încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru este acela care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.
De asemenea, în popor, se spune că în ziua Sfântului Dumitru, căldura intră în pământ, iar gerul începe să-şi arate colţii.
O altă tradiție arată că în ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul mai are rolul de a alunga fiarele şi de a încălzi pe cei morţi. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi anul următor.
De asemenea, Sfântul Dumitru este considerat şi patronul ciobanilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, aceștia află cum va fi iarna. Ciobanii îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna care se apropie va fi una teribilă.
De asemenea, poprul mai are un mod de a afla cum va fi iarna. În dimineața Sfântului Dumitru se urmărește mersul oilor. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi una uşoară și blândă.
Pe vremuri, ziua Sfântului Dumitru era, şi o zi a soroacelor. În această zi se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani la San-George, de unde şi zicerea că „la San-George se încaieră câinii, iar la Samedru se sfădesc stăpânii„.
Tot pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi şi se strică stânele. Ţăranii tund coama căilor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
În anumite zone ale țării, ţăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme urâtă, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu nămeți uriași.