Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2023, vestitorul iernii şi patronul păstorilor. În ajunul sărbătorii se aprinde Focul lui Sumedru
Sfântul Dumitru este prăznuit anual pe data de 26 octombrie. Sărbătoarea reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente religioase al toamnei din calendarul creștin ortodox. În această zi sfântă, creștinii țin o serie de obiceiuri și tradiții aducătoare de noroc și sănătate. Iată de ce să țineți cont pe 26 octombrie!
Sfântul Dumitru, sărbătorit an de an pe 26 octombrie
În fiecare an, data de 26 octombrie este una importantă pentru toți românii, atunci fiind prăznuit Sfântul Dumitru. După hramul Sfintei Cuvioasa Parascheva, sărbătoarea Sfântului Dumitru este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei. Conform datinilor, ziua de Sfântul Dimitrie reprezintă începutul iernii.
Sfântul Mare Mucenic Dumitrie mai este cunoscut drept Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Dumitru a fost un martir creştin, sfânt militar din veacul al III-lea, care a trăit în vremea împăraţilor Maximian şi Diocleţian, în apropiere de Tesalonic.
Atunci când împăratul Maximian a aflat că Dimitrie era creștin, el a fost a fost închis în temniță și omorât cu o suliță, în anul 306. După ce a fost ucis, creștinii l-au îngropat și au construit o biserică mică în cinstea lui. În ultimii ani, Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic a devenit loc de pelerinaj pentru credincioșii din toate colțurile lumii. Moaștele lui sunt așezate la loc de cinste în această biserică. Sfântul Dumitru este considerat și unul dintre cei mai mari sfinți militari.
Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
Tradiții și obiceiuri respectate de Sfântul Dumitru 2023
Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși și catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. În credinţa populară, acesta este vestitorul iernii şi patronul păstorilor. În vreme ce Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie usucă plantele.
Totodată, se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi frigul începe să-şi arate colții. În ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, cel mai respectate obiceiuri sunt focurile vii sau ‘Focul lui Sumedru’.
Astfel, oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în propriile curți sau pe dealuri și să strige: „Hai la Focul lui Sumedru”!
Focul lui Sumedru, o tradiție românească veche de peste două mii de ani
Se spune că este bine ca oamenii să sară peste flăcări, pentru că vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. În anumite zone din țară, se aprinde și o roată din paie și este lăsată să se rostogolească la vale.
Potrivit tradițiilor vechi, rolul focului de Sfântul Dumitru este de a alunga fiarele pădurii, deoarece după ce este stins, creștinii pun în grădini cenuşa şi cărbunii.
De asemenea, Sumedru era considerat patronul păstorilor. Dacă voiau să vadă cum va fi iarna, păstorii obişnuiesc să îşi aşeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, aşteptând să vadă care oaie se va aşeza pe el. Dacă se punea oaia neagră însemna că iarna va fi blândă, în schimb, dacă se culca o oaie albă, iarna va fi una aprigă.
De Sfântul Dumitru se ghicește cum va fi iarna
O altă modalitate de a vedea cum este iarna care urmează este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitru.
Dacă la prima oră se va trezi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi una grea, dacă va pleca o oaie neagră spre sud, iarna va fi ușoară. Tot pe 26 octombrie se spune că dacă vremea va fi una bună, așa va fi toată iarna.
În vremurile de demult, ziua în care era prăznuit Sfântul Dimitrie era numită și ziua soroacelor, pentru că se încheiau învoielile vechi și se parafau altele noi.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Biblie. Te ferește de rele și blesteme
Ce ai voie să faci de Sfântul Dumitru
Pe 26 octombrie, femeile obişnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri şi prune uscate tuturor celor care sar peste focul lui Sâmedru.
În plus, în această zi se pomenesc şi morţii şi se dă de pomană coliva de Sâmedru, dar şi colaci în formă de cruce.
În satele din Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după sărbătoarea Sfântului Dumitru vor avea parte de un an viitor plin de pagubă. O altă tradiție spune că varza trebuie pusă la murat după ziua Sfântului Dumitru ca să fie bună şi să reziste peste iarnă.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 octombrie