Deși nu este prezentă cu Cruce Roșie în Calendarul Ortodox 2024, ziua de 17 septembrie este o zi importantă pentru creștinii ortodocși din toată lumea. Este ziua în care este prăznuită Sfânta Sofia. Tot așa, se păstrează din bătrâni anumite tradiții și obiceiuri pentru această zi.
Conform izvoarelor creștine, Sfânta Sofia a fost o văduvă creștină evlavioasă care și-a numit fiicele după cele trei virtuți creștine.
Sfânta Sofia și-a crescut cele trei fiice, pe Pistis, Elpis si Agapis, în dragostea Domnului Iisus Hristos, iar ele nu și-au ascuns credința, mărturisind-o deschis în fața tuturor. Credința Sfintei Sofia și a fiicelor sale a fost adusă la cunoștința împăratului Hadrian. Se mai spune că multe minuni au avut loc la mormântul sfintei.
Orbii au primit vederea, șchiopii au mers, iar femeile sterpe au născut copii. Sfânta nu a făcut minuni doar în trecut, ci chiar și astăzi îi ajută pe cei care o invocă cu credință. Pe 17 septembrie sunt amintite acele persoane care poartă numele de Sofia, Sofiana, Sofița, Sofianu, sau Sofica.
În ceea ce privesc tradițiile și obiceiurile acestei zile, bătrânii spun că ziua de 17 septembrie, de Sfânta Sofia, este acea zi în care părinții își arată prețuirea față de fiicele lor și, așa cum spune datina, sunt datori să le insufle acestora credința și iubirea față de Dumnezeu.
Deși sunt pierdute multe tradiții și obiceiuri în negura timpului, cea mai importantă este sărăbătorirea onomastică a celor care poartă acest nume, Sofia, sau derivatele lui.
Deși nu este o zi de post, în Biserica Ortodoxă se țin slujbe în această zi, care amintesc de sacrificiul Sfintei Sofia și a celor trei fiice ale sale, Pistis, Elpis si Agapis, iar cei aflați în Biserică vor spune și o anume rugăciune, după cum urmează:
„Mieluşele cuvântătoare, prin mucenicie, v-aţi adus Mielului şi Păstorului, săvârşind călătoria cea către Hristos şi credinţa păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârşind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim.
Dăruieşte-mi, Stăpâne Hristoase, strălucirea înţelepciunii Tale celei mai presus de lume şi negrăită, ca să laud pe bine cuvioasele şi prealăudatele Tale muceniţe, pe odraslele Sfintei Sofia. Numirea ta de Dumnezeu cugetătoare Sfântă Sofia, arătat s-a împodobit cu vieţuirea. Căci toată viaţa ta ai săvârşit-o în dorirea înţelepciunii; şi ai strălucit cu darurile înţelepciunii.
Rodul tău cel preafericit, fiind împodobit cu numărul înţelepciunii celei mai presus de Dumnezeire prin chinuri, pentru aceea ai strălucit Preaînţeleaptă Sofia, ceea ce eşti numită cu numele Dumnezeieştii înţelepciuni. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului! Amin”.