17 sept. 2022 | 07:20

Semnificația numelui Sofia. Trăsătura specială pe care o au femeile cu acest prenume

Diverse
Semnificația numelui Sofia. Trăsătura specială pe care o au femeile cu acest prenume
Semnificația numelui Sofia

Semnificația numelui Sofia. Sfânta Sofia este sărbătorită în fiecare an pe data de 17 septembrie. Aceasta este considerată de către Biserică și creștini ca fiind ocrotitoarea mamelor și a fiicelor. Este una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe, iar în această zi, credincioșii o cinstesc pe Sfânta Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis.

Cine a fost Sfânta Sofia

Sfânta Mucenița Sofia și cele trei fiice ale sale au trăit în perioada domniei lui Adrian, adică anii 117-138. Acestea au trăit în Italia, însă pe atunci avea altă denumire zona. Sofia era o femeie foarte înțeleaptă, așa cum sugerează și numele ei, Sofia însemnând înțelepciune.

Soțul acesteia a murit, iar după acest eveniment neplăcut, Sofia a trăit în rugăciune și milostenie. A fost mereu alături de fiicele sale, fiindu-le model de viețuire creștină. Le-a crescut cu dragoste și iubire față de Dumnezeu.

Atunci când au ajuns la maturitate, cele trei erau pline de înțelepciune dumnezeiască și curtate de fețe împărățești. Cel mai important lucru pe care l-au învățat de la mama lor a fost să-și mărturisească credința.

Antioh, prefectul provinciei, acum Italia, le-a denunțat împăratului Adrian că sunt creștine. Aflând acest lucru, împăratul le-a poruncit să aducă jertfă zeiței Artemis. Cele trei fiice au refuzat să se supună împăratului, iar acesta a poruncit să fie ucise doar fiicele, ca mama să sufere mai mult.

Fetele au fost ucise în anul 137. Când au primit pedeapsa cu moartea, Agapis avea 9 ani, Elpis 10 ani și Pistis 12 ani. Sofia a luat trupul fiicelor sale și le-a îngropat pe un deal, departe de cetate.

Mormintele celor patru au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia, iar deasupra lor s-a ridicat Biserica Sfântul Mucenic Pangratie. De asemenea, Sfânta Mucenița Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei, din anul 1992.

Semnificația numelui Sofia

Sofia înseamnă înțelepciune, iar acest nume nu este foarte răspândit în onomastica noastră. Apariția acestuia a fost una târzie, fiind profund feminin. Potrivit calendarului ortodox, celebrarea Sfintei Sofia are loc pe data de 17 septembrie. Conform celui catolic, pe 30 septembrie.

Originea numelui Sofia provine din limba grecească. „Sophia” a fost o zeiță care reprezenta înțelepciunea, de aici și înțelesul numelui. Cu toate acestea, există și o legătură cu Sfânta Sofia, care este sărbătorită pe data de 17 septembrie și este considerată o mamă model pentru femei.

Fiind vorba despre două personalități destul de diferite, purtătoarele numelui Sofia sunt persoane înconjurate de o aură misterioasă. Uneori sunt persoane greu de înțeles, mai ales din perspectiva comportamentului pe care îl adoptă.

Pot trece ușor de la o extremă la alta. În unele zile sunt foarte curajoase și capabile să facă orice, însă alteori pot fi timide și lipsite de inițiativă. Au momente în care își fac anumite iluzii în ceea ce-i privește pe cei din jur.

Rugăciune către Sfânta Sofia

„O, sfintelor şi vrednicelor de laudă muceniţe, Pistis, Elpis şi Agapis şi înţeleaptă maică a curajoaselor fiice, Sofia, la voi cu rugăciune sârguincioasă acum venim. Căci ce poate mijloci mai mult înaintea Domnului pentru noi dacă nu credinţa, nădejdea şi dragostea? Aceste trei virtuţi de temelie, cu ale căror nume fiind numite, prin voi înşivă le-aţi arătat! Rugaţi-L pe Domnul în necazuri şi în năpaste cu harul Lui cel nespus să ne acopere. Să ne izbăvească şi să ne păzească. Căci Bun şi Iubitor de oameni este.

Slava Lui, ca un soare neapus, acum în lumină dumnezeiască o vedem. În ajutorul smeritelor noastre rugăciuni degrab veniţi. Ca Domnul Dumnezeu păcatele şi fărădelegile noastre să le ierte. Și pe noi, păcătoşii şi nevrednicii de darurile Lui, să ne miluiască. Rugaţi-vă, dar, pentru noi, sfintelor muceniţe, Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slavă Îi aducem împreună şi Tatălui Său Celui fără de început şi Preasfântului şi Bunului şi de Viaţă Făcătorului Său Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Calendar ortodox septembrie 2022. Zilele în care nu este bine să speli. Sunt sărbători cu cruce roșie

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Vânt, ploaie și ninsoare până sâmbătă seara, inclusiv în București
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro