07 sept. 2024 | 15:31

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci pe 8 septembrie

Știri generale
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci pe 8 septembrie
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mică, este o zi de mare însemnătate pentru creștinii din întreaga lume. De aceea, este evidențiată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

În data de 8 septembrie 2024, calendarul ortodox marchează cu cruce roșie sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, o celebrare importantă pentru ortodocși și catolici din întreaga lume. Denumită popular Sfânta Maria Mică, această sărbătoare este prima mare festivitate a anului bisericesc, care a început pe 1 septembrie. Conform Bisericii Ortodoxe, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost fixată în a opta zi a noului an bisericesc, deoarece cifra opt reprezintă viața veșnică.

În tradiția creștină și în cea musulmană, Sfânta Fecioară Maria este respectată pe măsură, datorită miracolului prin care a rămas fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus Hristos.

Tradiţii şi obiceiuri de Naşterea Maicii Domnului

În calendarul popular, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului semnifică trecerea de la vară la toamnă. Conform tradiției, acest eveniment marchează începutul activităților precum culesul nucilor, strângerea viilor și a recoltei, precum și semănatul grâului, orzului și secarei pentru toamnă.

Femeile obișnuiesc să ofere struguri și prune pentru sufletele celor decedați, astfel încât și ei să se bucure de roadele toamnei „în lumea cealaltă”.

Se spune că, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, rândunelele își iau zborul spre regiuni mai calde, iar insectele încep să se ascundă în pământ.

Începând cu această zi, plantele medicinale își pierd puterea curativă, apele se răcesc, iar târgurile și iarmaroacele încep.

Casa în care se aprinde candela la icoana Maicii Domnului va fi binecuvântată cu pace și înțelegere, fiind protejată de foc, vijelii, grindină, precum și de alte nenorociri și neplăceri.

Potrivit tradiției populare, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, rugăciunile soților care își doresc copii și ale femeilor însărcinate sunt deosebit de ascultate, iar Sfânta Fecioară Maria le va oferi ajutor pentru a avea o naștere ușoară.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică.

Sărbătoare în calendar ortodox pe 8 septembrie

Fiind o sărbătoare marcata cu cruce roșie în calendarul ortodox, nu se efectuează activități gospodărești, nu se spală rufe și nu se face curățenie în casă, pentru a evita atragerea răului.

Bărbații nu au voie să repare sau să facă lucruri în gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă, pentru a preveni atragerea răului asupra lor și a familiilor lor.

În anumite regiuni ale țării, se spune că, dacă gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică, riscă să îți verse oala cu mâncare și să le provoace arsuri copiilor.

De asemenea, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, nu este permis să aprinzi focul în casă, chiar dacă este frig, deoarece se consideră că acest lucru aduce ghinion și boală.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro