22 iun. 2024 | 14:00

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2024. De ce se pun ramuri de tei la uși și la geamuri 

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2024. De ce se pun ramuri de tei la uși și la geamuri 
Ce se face în această zi

Rusaliile sau pogorârea Sfântului Duh sunt sărbătorite la 50 de zile de la Data Paștelui și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Sărbătoarea mai este numită și Cincizecimea sau Duminica Mare și cu această ocazie se încheie ciclul pascal care cuprinde Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. În unele regiuni, oamenii își decorează casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, cu scopul de a alunga răul și bolile. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Rusalii 2024.

Rusalii – când pică sărbătoarea

Rusaliile sunt una dintre cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuită încă din vremea sfinților apostoli. Inițial, Cincizecimea era o dublă sărbătoare, marcând atât Înălțarea Domnului, cât și Pogorârea Sfântului Duh. Ulterior, aceste sărbători au fost separate, iar Cincizecimea a rămas doar ca sărbătoare a Pogorârii Duhului Sfânt.

Următoarea minivacanţă după Paște. Când vor sta românii mai multe zile acasă

Anul acesta, Rusaliile cad pe 23 iunie, duminică. De această sărbătoare sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri.

În anumite zone, în ziua de sâmbătă de dinaintea Rusaliilor, se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, în memoria celor morți. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii.

Deoarece Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi, astfel că sărbătoarea Rusaliilor se întinde pe parcursul a două zile.

În credința populară, Rusaliile sunt asociate cu spiritele morților, cunoscute sub numele de Iele sau zâne rele. 

Cuvântul „Rusalii” provine din latinul „rosalia”, simbolizând sărbătoarea trandafirilor, dar și fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că posedau puteri magice și îi seduceau pe oameni, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

În tradiția populară, Rusaliile sunt considerate spiritele morților care, părăsind mormintele la Joimari, petrec Paștile alături de cei vii și refuză să se mai întoarcă în locurile subpământene, începând să aducă rele oamenilor.

Vezi și Ce semnificație au Rusaliile. Istoric, tradiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2024

Tradițiile și obiceiurile specifice Rusalilor variază de la o regiune la alta. În unele zone, ramurile de tei, soc sau mure sfințite de Rusalii sunt folosite ca leacuri pe tot parcursul anului, fiind asociate cu puteri vindecătoare. 

În alte regiuni se practică dansul călușarilor, considerat un leac pentru cei atinși de Rusalii. 

Superstițiile asociate cu Rusaliile includ ideea că aceste spirite răpesc tineri frumoși pentru a juca cu ei și că este de evitat să mergi la câmp sau în locuri pustii în această perioadă, de teama întâlnirii cu spiritele rele.

Cea mai răspândită tradiție de Rusalii este sfințirea ramurilor de tei sau nuc, care se împart apoi credincioșilor și reprezintă darurile Sfântului Duh.

Această tradiție își are rădăcinile la Ierusalim, Constantinopol și Damasc, unde se sfințeau și binecuvântau ramurile.

Aceste ramuri binecuvântate se pun la uși și porți pentru belșug și noroc în următorul an agricol.  După ce se usucă, aceste ramuri nu trebuie să fie aruncate la gunoi, ci arse sau îngropate în pământ ca să se întoarcă din nou în natură. 

Ramurile de tei sau nuc sunt simbolul limbilor de foc – semn al pogorâriii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli. Acestea se pun fie la icoanele din casă, fie la uși sau porți. Mulți pe păstrează în sâmbăta de dinaintea Duminicii Tuturor Sfinților.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Sfaturi înainte de-a ține post. Aceste alimente trebuie consumate neapărat
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată până în 2030
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
AMENZI de 3.000 de lei pentru cei care STAU LA BLOC. ACUM e total INTERZIS
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro