În această perioadă din an, creștinii ortodocși sărbătoresc cea mai importantă zi, Învierea Domnului. De-a lungul timpului au existat tradiții și obiceiuri legate de Nașterea Domnului. Aceste tradiții și obiceiuri se mai păstrează și astăzi în anumite zone din țară. De exemplu în zona județului Galați există un obicei cunoscut sub numele de ”Focul morților”. Tot aici localnicii păstrează tradiția ”Pâinii lui Iisus”.
Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. În România, în această perioadă, sunt multe tradiții și obiceiuri, unele moștenite din generație în generație. Paștele ortodox este sărbătorit în fiecare an în duminica următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară. Tradițiile pascale sunt păstrate și astăzi în Moldova. Ca și în celelalte regiuni sărbătoarea constă dintr-o serie de ritualuri transmise de la părinți la copii, de la o generație la alta.
Pe lângă înroșitul ouălelor, mielul de Paște, pasca și celelalte produse specifice Paștelui, în Moldova mai există o tradiție. Cunoscută sub numele de ”Pâinea lui Iisus”, gospodinele pregătesc o prăjitură tradițională, făcută dintr-un aluat de cozonac și umplută cu brânză de vaci. Rețeta, spun gospodinele, este una relativ simplă.
”Reţeta am învăţat-o de la mama mea şi o folosesc şi în ziua de astăzi. Pasca se face într-un vas rotund. Folosim o cocă din aluat de cozonac: făină, lapte, sare, zahăr, ouă, drojdie şi esenţe. Separat, folosim compoziţie din brânză de vaci, ouă, zahăr, mirosuri şi coajă de lămâie.
După ce coca a crescut, ne pregătim un vas rotund, aşa am învăţat de la mama mea. Aşez pe fundul vasului un strat de cocă, apoi lucrez din aluat o coroniţă. După ce am asezat-o, pun compoziţia din brânză. La final, modelez tot din cocă semnul crucii ţi o bag la cuptor”, spune gospodina.
Pe lângă tradițiile culinare vechi, păstrate din generație în generație, în Moldova există un obicei, la fel de vechi. Localnicii spun că în Joia Mare, după curățenia de Paște, se strâng toate gunoaiele și li se dau foc. Obiceiul, cunoscut sub numele de ”Focul morților”, are menirea de a a alunga spiritele rele. Localnicii spun că se fac atâtea focuri cât morți există în familia respectivă.
”În urma curăţeniei de Paşte s-au adunat nişte gunoaie. În Joia Mare, ne trezim dis-de-dimineaţă şi facem atâtea focuri câţi morţi apropiaţi avem. Se spune că cei trecuţi în nefiinţă vin să se încălzească în jurul focului.
De asemenea, legenda spune că focul alungă spiritele rele din jurul casei, din jurul celor dragi. De asemenea, alungăm vremea rea şi toate necazurile”, povesteşte Ecaterina Hulea, conform Adevărul.ro.
Tradițiile și obiceiurile din această perioadă din an sunt, pe cât de vechi, pe atât de frumoase. De exemplu, în Bucovina, în noaptea de Paște, pe dealuri se aprind focuri care ard toată noaptea.
De asemenea, în ziua de după Paște, mai există un alt obicei de a liniștii spiritele antice. Aceste spirite nu pot stabili singuri când s-a terminat Paștele și nu înțeleg decât când văd rămășițele cojilor de ou plutind pe apă. Rămășițele cojilor de ouă sunt aruncate în apă de oamenii din zonă.