Lăsata Secului este ziua de dinaintea postului Crăciunului. Anul acesta este marți, 14 noiembrie. Există câteva tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. De regulă, aceasta este ziua în care creștinii fac o masă mare, ca să se pregătească pentru perioada lungă de post care va urma.
Lăsata secului este ziua de dinaintea începerii postului. Anul acesta, se lasă sec pe 14 noiembrie, adică marți. După această zi începe Postul Crăciunului.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului. Ce fac majoritatea românilor în această zi
De regulă, Lăsata Secului se sărbătorește cu o masă mare în care se mânâncă toate alimentele „de dulce”, adică preparate interzise pe perioada postului.
Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 noiembrie, la 12:00 noaptea.
În toate zilele de post, creștinii se abțin de la carne, ouă, lactate și alte alimente de dulce. Postul nu este doar fizic, ci și trupesc și spiritual.
Este perioada în care creștinii se îndreaptă spre Dumnezeu și comunică prin rugăciune, își ajută aproape și se îndepărtează de vorbe urâte, fapte rele, invidii și răutăți.
Această purificare spirituală înseamnă o perioadă de introspecție, de curățare spirituală și de reconectare cu sacrul.
Slujbele din perioada postului sunt și ele importante, iar cele patruzeci de zile de abținere de la toate plăcerile lumești se țin în memoria sacrificiilor făcute de Iisus pentru oameni.
Există, în această perioadă de post, și dezlegări la pește. În aceste zile se mănâncă preparate pe bază de pește, se bea vin și se gătește cu untdelement.
Unii creștini aleg ca vinerea să țină post negru, adică să bea doar apă. Nu este recomandat să țină post copiii sau persoanele cu probleme de sănătate.
Creștinii ortodocși țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.
Aceasta este sărbătoarea care marchează ultima zi când se pot mânca bucate de dulce, pentru că următoarea zi începe unul dintre cele mai importante două post din an: Postul Crăciunului.
Marți, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Postul durează 40 de zile și se încheie pe 24 noiembrie la 12 noaptea.
Citește și: Când pică lăsatul secului și ce tradiții trebuie să urmezi ca să ai noroc tot anul
Prima mare sărbătoare din post este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.
Se spune că în această zi, Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.
O tradiție importantă de Lăsata Secului este să se facă o masă mare la care participă toată familia și rudele. Se mănâncă bucate de dulce și se sărbătorește intrarea în post.
Apoi, toate vasele în care s-a gătit de dulce sunt spălate, ca să poată fi folosite pentru perioada de post. Vasele în care s-a gătit carne, pește, ouă, lactate, se lasă cu gura în jos după ce sunt spălate ca să nu între spiritele rele în ele.
În unele zone se obișnuiește să se aprindă focuri pentru purificare și alungarea spiritelor rele. Există regiuni în care în această zi se taie o găină, iar dacă pieptul e gras, va fi o iarnă grea, însă dacă pieptul e subțire, va fi o iarnă lejeră.
Unii oameni ung ferestrele, ușile și porțile cu usturoi în această zi ca să alunge spiritele rele. Totodată, se spune că trebuie să așezi masa cu farfuriile și tacâmurile spre răsărit ca să ai noroc.
Totodată, resturile de masă se pun într-o față de masă și a doua zi se aruncă spre răsărit, spunând „Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Vezi și: Fructele de mare, permise sau nu în post? Ce spune un preot: „Este un instinct natural”
În anumite zone, de Lăsata Secului, finii își vizitează nașii pentru a mânca împreună. De asemenea, este o zi în care trebuie să faci pace cu toți cei cu care te-ai certat, să îți ceri iertare și să intri curat în post.