24 dec. 2023 | 11:00

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023. Nu se poartă încălțăminte nouă, nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023. Nu se poartă încălțăminte nouă, nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul
Ce trebuie să faci în această dimineață

Crăciunul este o ocazie specială pentru oameni în fiecare an de a se aduna cu familia și cei dragi și de a petrece câteva zile în confortul propriului cămin, înconjurat de cadouri, mâncare tradițională și o atmosferă festivă. Există câteva tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023, iar multe sunt păstrate până în ziua de astăzi.

Crăciunul, o perioadă magică din an

Fără îndoială, sărbătorile de iarnă sunt un moment special de petrecut cu familia și cei dragi, de făcut schimb de cadouri și de a ne bucura de bucatele tradiționale. De asemenea, participarea la slujba de Crăciun este obligatorie.

Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun

Dar nu a fost tot timpul așa. Pe vremuri, timp de mai multe decenii, românii nu sărbătoreau „oficial” Crăciunul în niciuna dintre zile, deoarece era efectiv interzis de guvernul comunist. Moș Crăciun era înlocuit de Moș Gorilă, iar Crăciunul nu era doar sărac, ci inexistent.

Brazii de Crăciun erau disponibili, dar erau numiți „arbori de iarnă”.

Cu toate acestea, în decadele care au urmat, Crăciunul și-a recăpătat strălucirea.

Tradițiile pentru creștinii ortodocși includ, în mod tradițional, un post premergător de 40 de zile. Anul acesta, postul a început pe 15 noiembrie și se încheie în noaptea de Ajun.

Pe 24 decembrie se ține post negru, în care nu este permisă nici măcar apa. Adepții stricți ai tradiției mănâncă o masă de grâu fiert îndulcit cu miere și garnisit cu semințe și fructe în Ajunul Crăciunului.

Ajunul Crăciunului este, de asemenea, extrem de important și este asociat cu o serie de obiceiuri. Acesta este ziua în care românii ar trebui să-și decoreze bradul de Crăciun și, ste și momentul în care se desfac cadourile.

Unul dintre cele mai faimoase lucruri asociate cu aceste zile este colindatul. Începând cu prima zi de Crăciun, copiii, dar și adulții, cutreieră străzile orașelor și satelor în costume tradiționale, cerând permisiunea de a cânta la fiecare casă.

În Ajun se merge cu Steaua care a prevestit nașterea lui Isus, așa că tinerii poartă steaua lucrată manual și fixată pe un băț, pentru a semnifica acest lucru în timp ce umblă pe străzi.

Citește și: Singurul târg de Crăciun din România într-o zonă de munte. Nu e într-un oraş, are un peisaj de poveste

Gazdele își deschid ușile pentru colindători și îi răsplătesc cu bucate tradiționale și bani.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023

Tradițiile și obiceiurile de Crăciun sunt încărcate de semnificații. Iată câteva tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023:

O tradiție veche și respectată și în zilele noastre este colindatul. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă pentru a colinda. Ei sunt primiți cu dulciuri, vin fiert, țuică, portocale.

Citește și: Legenda lui Moș Crăciun. De ce împarte cadouri și care este povestea sacului magic VIDEO

Masa de Crăciun este momentul central al sărbătorii. Familia se adună în jurul mesei festive pentru a savura bucate tradiționale precum sarmale, cârnați, cozonac, și alte preparate tradiționale gătite special pentru această ocazie.

Cadourile de sub brad sunt deschise în dimineața zilei de Crăciun. Copiii așteaptă dimineața de Crăciun pentru a deschide darurile de la Moșul.

Mulți oameni participă la slujba de Crăciun, unde are loc slujba specială. În diverse regiuni ale țării, există tradiții și obiceiuri specifice. De exemplu, în unele zone se practică dansuri tradiționale și oamenii merg în grupuri din casă în casă.

Se spune că dacă ai vărsat vin pe masă de Crăciun vei avea parte de noroc. Totodată, este bine să te săruți cu partenerul sub vâsc, în noaptea de Ajun.

În dimineața de Crăciun, oamenii trebuie să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Se face asta ca să fie protejați de boli în anul care vine.

De asemenea, în ziua de Crăciun nu se poartă încălțăminte nouă, pentru că se atrage ghinionul. În ziua de Crăciun nu se face curățenie și nu se aruncă gunoiul, pentru că se spune că vei duce norocul și sporul din casă. 

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Călin Georgescu, un produs TikTok, provoacă o undă de șoc în primul tur de scrutin. Ce se știe despre independentul de pe locul 3
Click.ro
Șoșoacă a transmis live din cabina de vot și a făcut circ în secție: „Blestemați să fiți tot sistemul”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de cuțit
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro