19 dec. 2021 | 12:01

Cele mai bizare tradiții de Crăciun. În ce oraș apar și vrăjitoarele pe străzi

Diverse
Cele mai bizare tradiții de Crăciun. În ce oraș apar și vrăjitoarele pe străzi

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar oamenii de pretutindeni au început deja să se pregătească pentru această sărbătoare mare.

În vreme ce unii îl așteaptă pe Moș Crăciun și respectă tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă, precum bradul împodobit, colindele sau darurile, alții sunt mai excentrici și cred în alte personaje mai înfricoșătoare, care îi sperie pe copii. Iată câteva tradiții bizare de Crăciun, în anumite orașe din lume.

Cele mai bizare tradiții de Crăciun

De exemplu, în Suedia, Moş Crăciun nu a avut întotdeauna o sanie trasă de reni, ci călătorea pe o capră festivă, numită capra de Yule. Aceasta îl ajuta pe Moș Crăciun să împartă copiilor cuminți daruri. Mai mult de atât, caprele mici din paie sunt decorațiuni la mare căutare în Scandivania.

Nu mulți ar fi încântați să așeze lângă bradul de Crăciun o capră, căreia i se dă foc, potrivit unui obicei străvechi. În orașul suedez Gavle, în fiecare an, se construiește o capră din paie Yule, extrem de mare, care este incendiată. Deși oficialii locali au încercat să oprească acest obicei bizar, incendierea caprei Yule continuă și până în ziua de astăzi.

În Olanda, olandezii îşi înnegresc feţele de Crăciun, iar tradiția se numește Zwarte Piet. Pe străzile din Olanda se organizează parade, iar ajutoarele lui Moș Crăciun îşi înnegresc chipurile.

Unii consideră această tradiție ca fiind una rasistă, datorită buzelor mari și roșii și părului creț. De altfel, guvernul olandez a încercat stoparea tradiţiei Zwarte Piet prin interzicerea paradelor de Crăciun și a cerut ca Petru cel negru (Piet) să fie îndepărtat.

Vrăjitoarele aduc daruri copiilor, în Italia

În orașul Befana din Italia, nu Moș Crăciun este așteptat să intre pe horn. Pe 5 ianuarie, copiii o așteaptă pe La Befana, o vrăjitoare bătrână, care coboară pe coș și-i judecă pe copiii din casă. Înainte, micuții lasă şosetele prinse de şemineu. Dacă vrăjitoarea va consta că au fost cuminți, le lasă bunătăţi. În caz contrar, pune un bulgăre de cărbune. Numele La Befana derivă din Bobotează, sărbătoarea creştină în preajma căreia apare.

Islandezii au unele dintre cele mai ciudate tradiții de Crăciun din lume. Aici putem enumera hidoasa Gryla şi pisica ei înfricoşătoare. Gryla este un trol care datează din secolul al XIII-lea. Se spune că Gryla urmăreşte copiii în timpul sărbătorilor de iarnă.

Dacă copiii nu sunt cuminți, îi îndeasă în sacul ei și îi devorează. Pe deasupra, Gryla are și o pisică, pe Jolakotturinn. Fiara uriașă îi caută pe micuții care nu au haine noi de Crăciun. În Islanda, tradiția spune ca toți copiii să aibă haine noi. Dacă pisica Jolakotturinn îi găsește în haine vechi, îi mănâncă.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro