Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce este interzis să faci

de: Emanuela Pană
05 01. 2022

În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza sau Epifania, când au loc slujbe speciale de sfinţire a apelor în localităţile riverane. Botezul Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători de iarnă, după Sfântul Vasile. De această zi sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu strictețe. Ce este interzis să faci în ziua de Bobotează, afli în continuare.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Boboteaza, cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“, „Teofanie“, „Arătarea Domnului“ sau „Descoperirea cuvântului Întrupat“ este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, fiind celebrată anual pe 6 ianuarie.

Epifania este ultima din șirul celor 12 sărbători de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul, și reprezintă Botezul Lui Iisus, de către Ioan Botezătorul, în apa Iordanului. Boboteaza semnifică sfințirea apelor din întreaga lume sau, altfel spus, a întregii creații.

Din punct de vedere bisericesc, Boboteaza este o sărbătoare foarte veche, care își are originea în Țara Sfântă. Tradiția românească spune că cerurile se deschid în ziua de 5 ianuarie. Tot în această zi, slujbașii Domnului, preoții, intră în casele creștinilor și sfințesc locul cu Iordanului sau Botezul, adică apă sfințită cu busuioc.

De altfel, Ajunul Bobotezei reprezintă și prima zi din anul calendaristic în care se ține post negru. În aceasta zi nu se bea și nu se mănâncă de la răsărit și până la apus.

Citește și: Cum a fost surprins ÎPS Teodosie în Ajun de Bobotează. La așa ceva sigur nu te așteptai

Ce este interzis să faci în această zi

În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, fetele nemăritate care vor să își afle ursitul trebuie să pună busuioc sfințit sub pernă înainte de culcare. O altă superstiție de Bobotează spune că dacă o femeie cade sau se împiedica pe gheată, ea se vă căsători în viitorul apropiat.

Printre tradițiile acestei mari sărbători se mai numără următoarele:

  1. Pe 6 ianuarie, credincioșii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu, alimente care au rolul de a curăța și îndepărta răul.
  2. Femeile nu au voie să spele rufe începând cu ziua de Bobotează și până la finalul altor 8 zile, pentru a nu spurcă apele abia sfințite.
  3. Nu e bine să dai bani cu împrumut pe 6 ianuarie, iar certurile în casă sunt interzise.
  4. Flăcăul care reușește să aducă la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa înghețată va fi ferit de boli și vă avea un an prosper.
  5. Expresia „gerul Bobotezei“ vine de la ideea că anul nou vă fi unul bun din toate punctele de vedere dacă ziua de 6 ianuarie este foarte friguroasă.

Superstiții legate de vreme:

  1. Dacă e brumă de Bobotează, anul nou aduce roade multe.
  2. Dacă picură din streașina casei, vara care urmează va fi ploioasă.
  3. Dacă în această zi plouă, întreg anul va fi ploios.
  4. Totodată, din direcția în care vă stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile din timpul anului.