27 iul. 2022 | 12:19

Tradiții de nuntă în România. Primul lucru pe care trebuie să îl facă mireasa înainte de a pleca de acasă pentru a atrage norocul

Diverse
Tradiții de nuntă în România. Primul lucru pe care trebuie să îl facă mireasa înainte de a pleca de acasă pentru a atrage norocul

Tradiții de nuntă în România. Mulți spun despre căsătorie că este unul dintre cele mai importante momente din viața unei persoane. Și asta e ceva care se aplică cu siguranță și în România, unde familia este foarte importantă. Legat de acest eveniment există o serii de tradiții și obiceiuri, transmise de la bunicii și străbunicii noștri, pe care le respectă cei care se căsătoresc. Iată ce tradiții de nuntă există în România.

Tradiții de nuntă în România. Ce obiceiuri se mai respectă astăzi

În România, nunțile tradiționale reprezintă ceva aparte: încep dimineața devreme și uneori se termină a doua zi dimineața, trecând prin mai multe etape importante și ducând familia în locuri diferite. Întreaga sărbătoare este presărată cu multe tradiții și obiceiuri. Totul se termină cu o petrecere lungă cu muzică, dans și multă mâncare . Iată ce tradiții de nuntă sunt în România.

Există o vorbă ca noi în țară: Câte bordeie, atâtea obiceie. Aceasta s-ar traduce prin: Multe case, multe obiceiuri. Și asta cu siguranță se aplică nunților de la noi, deoarece tradițiile și obiceiurile de nuntă diferă de la o regiune la alta și uneori chiar de la o familie la alta. În timp ce adevăratele nunți tradiționale (care se organizează de obicei în sate sau orașe mai mici) sunt încă organizate după vechile obiceiuri, românii din mediul urban au uneori tendința de a face evenimentul cât mai simplu, păstrând în același timp unele tradiții simplificate.

Lista obiceiuri nuntă

Obiceiurile și tradițiile de nuntă în România sunt împărțite în patru: tradiții și obiceiuri care au loc înainte de nuntă, tradiții și obiceiuri care au loc în ziua nunții, tradiții și obiceiuri în timpul nunții și tradiții și obiceiuri care au loc după nuntă. Iată care sunt acestea:

Tradiții și obiceiuri înainte de nuntă:

  • Pețitul
  • Pregătirea zestrei
  • Ploconul nașilor.

Tradiții și obiceiuri în ziua nunții:

  • Bărbieritul mirelui
  • Gătitul miresei
  • Hora miresei
  • Turta miresei
  • Aruncarea orezului.

Tradiții și obiceiuri în timpul nunții:

  • Primirea invitaților
  • Valsul mirilor
  • Furatul miresei
  • Aruncarea buchetului
  • Aruncarea jartierei
  • Voalul miresei.

Tradiții și obiceiuri după nuntă:

  • Trecerea pragului
  • Ciorba de potroace
  • Scosul la biserică.

3 obiceiuri la nuntă

Nunțile tradiționale din Romania au o ordine procesionala strictă, care va fi respectată pe tot parcursul evenimentelor. Printre tradițiile de la nuntă se numără și răpirea miresei. La un moment dat în timpul petrecerii, de obicei în jurul miezului nopții, un grup de invitați, de obicei bărbați, sau cavaleri de onoare, răpesc mireasa. Aceștia vor fi răscumpărați de către mire.

Dezgătitul miresei reprezentă iarăși un obicei care se respectă la nunți. În cadrul acesteia, miresei i se ia voalul de pe cap, de către nașa și în locul acestuia i se pune un batic sau o eșarfă. Prin acest obicei se evidențiază faptul că mireasa nu mai este o fată, ci o femeie măritată.

Un alt obicei este ca invitații să-i felicite pe tinerii căsătoriți atunci când părăsesc petrecerea, care este momentul în care de obicei oferă mirilor cadouri. Cu toate acestea, în zilele noastre, tinerilor căsătoriți li se oferă bani în loc de cadouri, înmânate lor în plicuri. Suma de bani oferită la o nuntă variază foarte mult în funcție de locația petrecerii, statutul social al cuplului și cât de apropiați sunt invitații de cuplu. De obicei, nașii și familia plătesc cel mai mult, urmați de rudele apropiate și prietenii. Cei mai mulți oaspeți doresc să se asigure că cadoul în bani acoperă costul mâncării și al serviciului și apoi ceva peste.

Cine pune bani în pieptul mirelui

Mirele începe ziua nunții acasă, cu o tradiție foarte importantă: cavalerii de onoare îl pregătesc pe viitorul soț pentru nuntă, iar asta include și bărbierirea lui. Cu toate acestea, în zilele noastre acesta a devenit un gest mai simbolic, păstrat încă pentru că reprezintă transformarea băiatului în bărbat.

Naşul de cununie este cel care îl va pregăti pe mire. La sfârșitul obiceiului de gătire a mirelui, acesta îi va pune bani în piept la mire, preum și floarea de cununie.

Tradiții de nuntă în România. Dezgătitul miresei tradiții

Există ritualul tradițional de a deveni o femeie căsătorită. La un moment dat în timpul petrecerii, nașa ia voalul peste capul miresei și îl înlocuiește cu o eșarfă. Schimbarea simbolizează transformarea miresei dintr-o fată într-o femeie căsătorită.

Această tradiție poartă denumirea de dezgătitul miresei. Mireasa care își aruncă buchetul este o altă tradiție. Se spune că cea care va prinde buchetul va fi următoarea care se va căsători.

Obiceiuri mireasă acasă

La casa miresei, pregătirile încep și devreme, domnișoarele de onoare și mama pregătind viitoarea soție pentru nuntă. O ajută să se îmbrace și apoi nașa îi pune un voal pe cap. Abia după aceea, mirele își poate vedea mireasa. Cu toate acestea, nu este întotdeauna la fel de ușor ca în acest caz. În unele zone rurale, există obiceiul ca mireasa să stea ascunsă, iar mirele să fie testat prin oferirea unei alte mirese. Uneori, mireasa falsă este o bătrână sau un bărbat deghizat în femeie, spre amuzamentul tuturor.

Înainte de a ieși din casa miresei, nașa și mama rup peste capul miresei un colac tradițional si dau bucăți din acesta, invitaților. Se spune că această scurtă ceremonie aduce noroc cuplului fericit, precum și tuturor celor care mănâncă din colac. Un alt obicei din unele părți ale țării este să blochezi drumul cuplului și să ceară mirelui o „taxă” înainte de a părăsi casa miresei. Aceasta se face fie de către un copil, care va bloca ușa cu un băț, fie de un grup de tineri, care vor bloca drumul cu o mașină sau o trăsură. Taxa este de obicei ceva dulce pentru copii, sau ceva de băut pentru tineri (fie o ladă de bere, fie câteva sticle de whisky). În alte zone ale țării, cum r fi Moldova, în calea tinerilor căsătoriți se toarnă apă, iar în vasul din care se toarnă apă, mirii trebuie să pună în schimb, niște bănuți.

Tradiții de nuntă în România

Obiceiuri de nuntă în Muntenia

În Muntenia, obiceiurile de nuntă se mai păstrează. Astfel, unul dintre acestea este reprezentat de furatul miresei de către cavalerii de onoare. Acești vor cere de la mire anumite favoruri, în schimbul miresei.

Tot în această zonă are loc obiceiul horii miresei. Acesta are loc după dansul mirilor, când mireasa rămâne pe ringul de dans pentru horă. De asemenea, două dintre cele mai comune obiceiuri care se respectă la nunțile din Muntenia sunt reprezentate de bărbieritul mirelui și de gătitul miresei. Aceste obiceiuri sunt realizate de către nași, domnișoare de onoare și cavaleri de onoare.

Obiceiuri de nuntă din Teleorman

Și în Teleorman ca și în celelalte zone, există o serie de obiceiuri de nuntă, care încă se respectă. Printre acestea se numără următoarele obiceiuri:

  •  fedeleșul – petrecerea care are loc la casa miresei, în vinerea nunții
  • bradul -sunt chemate la brad, fetele și flăcăii
  • gătitul miresei – nașa se ocupă de gătitul miresei, alături de celelalte ajutoare
  • hora miresei -hora care se joacă la casa miresei după cununia religioasă
  • ruperea turtei – aceasta se rupe de către nașă, deasupra capului miresei și se împarte nuntașilor
  • udatul – în drumul spre biserică, cale mirilor este udată cu apă
  • aruncarea orezului și a grâului – se face la ieșirea mirilor din biserică , pentru forță și fertilitate
  • trecerea miresei peste prag – mirele este cel care trece mireasa peste prag
  • spălatul pe mâini – mirii merg la nași, luni, pentru a-i spăla pe mâini și pentru a le duce cadouri, apoi merg acasă pentru a spăla pe mâini socrii mici și mari.

Tradiții de nuntă în România. Ce obiceiuri sunt în Oltenia

Fiecare zonă are propriile tradiții și obiceiuri, astfel, în Oltenia, mirii trebuie să aleagă drept nași, din nașii de botez, pentru a avea parte de o căsătorie reușită.

Miresele trebuie să poarte în sân, un cuțit, care are ca rol îndepărtarea gândurilor negative ale celorlalți și puțin zahăr, pentru a avea un trai armonios. Tot în această zonă, potrivit tradițiilor, mirii trebuie să mănânce din aceeași veselă și să bea vin din aceeași sticlă, pentru a transmite ideea de unitate a cuplului.

Lumea din sat este anunțată de către miri, despre eveniment, în vinerea dinaintea nunții. Astfel,  toate persoanele care le ies în cale sunt servite cu țuică.

PlaySport
Imaginile bogăției! Cum arată la interior apartamentul de un milion de euro în care se mută Pescobar
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Un britanic și-a omorât soția și a tăiat-o în 224 de bucăți. A căutat pe internet cum să scape de cadavru
Cancan.ro
Betina, o tânără de 32 de ani din Sibiu, a murit la câteva zile după ce a născut. A ajuns la Urgențe cu dureri, dar medicii au trimis-o acasă
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
Fata de 15 ani care a murit după ce a căzut de la etaj, în Brașov, se afla la o petrecere și ar fi băut mult alcool
Romania TV
BOMBA momentului! Prodanca s-a împăcat cu Becali. Vrea să-l pună chiar și naș la nunta cu Ronald: Aveam pe suflet certuri și scandaluri care nu erau ale mele
Capital.ro
Este interzis prin lege pentru cei cu casa la curte. Nu ai voie să fac asta niciodată vecinului tău
EVZ.ro
Sărbătorile pascale, gaură în bugetul românilor. Se anunță noi scumpiri
Adevarul
Putin ameninţă, după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”. Reacţia oficialilor finlandezi
BZI.ro
Anamaria Prodan îl vrea naș pe Gigi Becali! Impresara s-a împăcat cu latifundiarul din Pipera
Spynews.ro
Stare de urgență în America, înainte de eclipsa totală de Soare. Autoritățile au cerut oamenilor să își facă stocuri de alimente, apă și combustibil
Libertatea.ro
Momentul în care un medic este „înghițit” de trotuarul care s-a surpat brusc, în centrul unui oraș brazilian. Bărbatul și-a fracturat femurul
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Maneaua lui Tzanca Uraganu în limba franceză care rupe topurile pe internet. „Une, deux, trois, comme ci, comme ça”
Redactia.ro
FOTO Imagini virale! Cristina Ich, dezbrăcată de haine și de inhibiții. Cum a numit-o Victor Pițurcă pe nora sa
Digisport.ro
Început de săptămână furtunos pentru 3 zodii. O să le meargă bine pe toate planurile
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
Cum s-a fotografiat Bianca Drăgușanu pe plajă, în Dubai. Imaginile au stârnit sute de comentarii / Foto
Unica.ro
Temperaturi incredibile în România. Termometrele, date peste cap
EVZ.ro
Ce obișnuia să posteze Sara, adolescenta moartă în Brașov, pe rețelele de socializare. Mesajele care ar fi dat de bănuit că trece printr-o perioadă grea / FOTO
Spynews
A intrat în vigoare din 31 martie. Noi reguli pentru românii care au copii. Este obligatoriu
Capital.ro
Ceaiul de busuioc, efecte nebănuite asupra organismului. Aduce beneficii uriașe sănătății
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Ce i-a transmis public Cristina Ciobănașu lui Vlad Gherman după ce s-a căsătorit. Reacția actorului a venit imediat. Ce i-a răspuns
Avantaje
ACTE pentru RECALCULAREA pensiei. ANUNȚUL ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu
Mediaflux
Stare de urgență în America, înainte de eclipsa totală de Soare. Autoritățile au cerut oamenilor să își facă stocuri de alimente, apă și combustibil
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro