Deşi aţi crede că celebra sărbătoare de la final de octombrie este una americană, ei, bine, acest lucru nu este deloc adevărat! Tradiţia lămpii din dovleac de Halloween îşi are rădăcinile într-o veche legendă irlandeză. Iată cum a apărut şi care este legătura ei cu spiritele şi diavolul!
Dacă acum asociem Halloween-ul cu petreceri tematice, povesti înspăimântătoare, costume haioase şi dovleeci sculptaţi, în urmă cu sute de ani, lucrurile stăteau cu totul altfel. Se pare că legenda irlandeză îl are drept personaj pe avarul Jack o’Lantern, iar locuitorii Irlandei au dus în America povestea, aici luând o cu totul altă amploare. Interesant este faptul că, la început, nu dovleacul era tăiat şi umplut cu jăratec/lumină, ci napul.
În noaptea de 31 octombrie, Halloween-ul este, de fapt, sărbătoarea tuturor sfinţilor – All Hallows’ Even. Totul a pornit de la Jack, un zgârcit împătimit al băuturii şi care le juca mereu feste celor din jurul lui. Într-o zi l-a provocat chiar pe Diavol, pe care l-a invitat să îi fie partener de pahar. Desigur, acesta nu avea de gând să plătească pentru băutura consumată şi îl păcăleşte pe Necurat să se transforme într-o monedă. Păstrează banul şi îi spune că îl va elibera abia după ce îi promite că nu îl va deranja în următorii ani. Dar cel care nu se ţine de cuvânt este chiar Jack care pune la cale o altă farsă.
Acesta îi cere Diavolului să urce în copac şi să ia un măr înainte să îi ia sufletul. Desenează cruci pe trunchi şi astfel, Necuratul nu mai poate coborî, rămânând captiv în pom. Pentru a scăpa de aici, îi promite că nu îl va primi niciodată în Iad. Însă la momentul morţii lui Jack, sufletul său nu este acceptat nici în Rai din cauza vicleniei şi răutăţii, aşa că rămâne hoinar pentru eternitate.
Are nevoie, însă, de o flacără care să îl călăuzească. Necuratul îi trimite o flacără din Iad, iar Jack o introduce într-un nap scobit. De atunci, i se spune Jack, cel cu lanterna.
În lipsă de napi, irlandezii încep să folosească tărtăcuţe şi dovleci pentru a face felinare care să îi păzească de spiritele rele şi de Jack. În America, tradiţia de sculptare a dovlecilor a apărut în 1837 şi a fost asociată cu vremea recoltei. Abia la final de secol XIX devine specifică Halloween-ului.
De ceva ani, această sărbătoare a fost adoptată şi în România, unde, în fiecare an, se organizează tot felul de petreceri tematice la care oamenii vin costumaţi în personaje celebre.