Cu toții am auzit despre cadourile pe care cei mici de primesc cu ocazia sărbătorilor pascale, dar știi cum a luat naștere tradiția iepurașului de Paște? Istoria acestui obicei nu are nimic de-a face cu religia, însă rădăcinile tradiției sunt foarte interesante. Data viitoare când copilul te întreabă despre Iepurașul de Paște, vei putea să îi povestești cum a luat naștere totul.
În Duminica Paștelui, copiii caută bunătăți speciale ascunse, adesea ouă de Paște din ciocolată, pe care iepurașul de Paște le-ar fi putut lăsa în urmă.
Paștele este o sărbătoare a primăverii și a vieții noi. Ouăle și florile sunt simboluri destul de evidente ale fertilității feminine, dar în tradițiile europene, iepurașul, cu potențialul său reproductiv uimitor, este și el inclus printre aceste simboluri.
Simbolismul iepurelui a avut multe roluri rituale și religioase ispititoare de-a lungul anilor.
Iepurele a avut parte de înmormântări rituale alături de oameni în epoca neolitică din Europa. Arheologii au interpretat acest lucru ca pe un ritual religios, iepurele reprezentând renașterea.
Peste o mie de ani mai târziu, în timpul Epocii Fierului, înmormântările rituale pentru iepuri erau frecvente, iar în 51 î.Hr. Iulius Caesar a menționat că în Marea Britanie, iepurii nu erau mâncați din cauza semnificației lor religioase.
Cezar ar fi știut probabil că, în tradiția greacă clasică, iepurii erau sacrificați pentru Afrodita, zeița iubirii. Între timp, fiul Afroditei, Eros, era adesea reprezentat purtând un iepure ca simbol al dorinței nestăvilite.
Din lumea greacă și până în Renaștere, iepurii apar adesea ca simboluri ale sexualității în literatură și artă. De exemplu, Fecioara Maria este adesea înfățișată cu un iepure alb sau un iepure, simbolizând faptul că a învins tentația sexuală.
Dar tocmai în tradițiile populare din Anglia și Germania figura iepurelui este legată în mod specific de Paște. Relatările din anii 1600 din Germania descriu copii care vânează ouă de Paște ascunse de iepurașul de Paște, la fel cum se întâmplă în multe locuri astăzi.
Relatările scrise din Anglia din aceeași perioadă menționează, de asemenea, iepurașul de Paște, în special în ceea ce privește vânătoarea tradițională de iepuri de Paște și consumul de carne de iepure de Paște.
Una dintre tradiții, cunoscută sub numele de „Hare Pie Scramble”, a avut loc la Hallaton, un sat din Leicestershire, Anglia. Aceasta presupunea consumul unei plăcinte făcute din carne de iepure, iar oamenii se „înghesuiau” pentru o felie.
În 1790, preotul local a încercat să oprească acest obicei din cauza asocierilor sale păgâne, dar nu a reușit, iar obiceiul continuă în acel sat până în prezent.
Este posibil ca mâncatul iepurelui să fi fost asociată cu diverse tradiții populare de lungă durată de a speria vrăjitoarele de Paște.
În întreaga Europă de Nord, tradițiile populare înregistrează o credință puternică potrivit căreia vrăjitoarele luau adesea forma unui iepure, de obicei pentru a face rău, cum ar fi să fure lapte de la vacile vecinilor.
Se spunea că vrăjitoarele din Europa medievală erau capabile să absoarbă energia vitală a altora, îmbolnăvindu-i.
Ideea că vrăjitoarele iernii ar trebui alungate de Paște este un motiv popular european comun care apare în mai multe festivități și ritualuri.
Echinocțiul de primăvară, cu promisiunea sa de viață nouă, era ținut simbolic în opoziție cu activitățile de secătuire a vieții ale vrăjitoarelor și ale iernii.
Această idee stă la baza diverselor festivități și ritualuri, cum ar fi Osterfeuer, sau Focul de Paște, o sărbătoare din Germania care implică mari focuri de tabără în aer liber menite să sperie vrăjitoarele.
În Suedia, folclorul popular spune că, de Paște, toate vrăjitoarele zboară pe mătura lor pentru a petrece și dansa cu diavolul pe legendara insulă Blåkulla, în Marea Baltică.
În 1835, folcloristul Jacob Grimm, unul dintre membrii faimoasei echipe a basmelor Fraților Grimm, a susținut că iepurele de Paște ar avea legătură cu o zeiță despre care și-a imaginat că ar fi fost numită „Ostara” în limba germană veche.
El a derivat acest nume de la zeița anglo-saxonă Eostre, pe care Bede, un călugăr medieval timpuriu considerat părintele istoriei engleze, a menționat-o în anul 731 e.n.
Bede a observat că în Anglia secolului al VIII-lea, luna aprilie se numea Eosturmonath, sau luna Eostre, după zeița Eostre. El a scris că un festival păgân al primăverii în numele zeiței a fost asimilat în celebrarea creștină a învierii lui Hristos.
În timp ce majoritatea limbilor europene se referă la sărbătoarea creștină cu nume care provin din sărbătoarea evreiască a Paștelui, cum ar fi Pâques în franceză sau Påsk în suedeză, limbile germană și engleză păstrează acest cuvânt mai vechi, nebiblic: Easter.
Cercetări arheologice recente par să confirme cultul lui Eostre în unele părți ale Angliei și Germaniei, având ca simbol principal iepurele.
Prin urmare, iepurașul de Paște pare să amintească de aceste sărbători precreștine ale primăverii, anunțate de echinocțiul vernal și personificate de zeița Eostre.
După o iarnă lungă, rece și nordică, pare destul de firesc ca oamenii să celebreze teme legate de înviere și renaștere. Florile înfloresc, păsările depun ouă și puii de iepurași țopăie.
Pe măsură ce o nouă viață apare primăvara, iepurașul de Paște sare din nou, oferind un simbol cultural de lungă durată care ne amintește de ciclurile și etapele propriilor noastre vieți.
Există mai multe teorii cu privire la originea ouălor de Paște și la motivul pentru care Iepurașul de Paște le aduce. O teorie susține că ouăle de Paște au legătură cu tradițiile păgâne. Oul reprezenta viața nouă în lumea antică și, ca atare, era asociat cu sărbătorile păgâne de primăvară. În creștinism, se spune că ouăle de Paște reprezintă învierea lui Iisus.
Deși este posibil ca adevăratele origini ale Iepurașului de Paște (și ale ouălor de Paște) să nu fie niciodată pe deplin cunoscute sau acceptate, acestea continuă să fie tradiții foarte îndrăgite ale sărbătorii de Paște.
Chiar dacă predica tipică de Paște nu va include nimic despre iepuri, ouă sau fertilitate, asta nu înseamnă că Iepurașul de Paște și ouăle de Paște nu sunt tradiții respectate și îndrăgite.
Oricum ar fi, iepurașul de Paște este menit să aducă distracție și un plus de energie datorită ouălor de ciocolată pe care le lasă cadou copiilor.