Digi România este un important jucător pe piața de telefonie mobilă în ultimii ani. Deși încă în teste au în acest moment și internet pe mobil folosind tehnologia 5G. Abonații au pe anumite abonamente acces la noua tehnologie, dar și la tehnologiile deja existente 3G și 4G. Conform datelor oficiale Digi Mobile, vitezele variază în funcție de tehnologie, dar și de terminalele pe care abonații le dețin.
Conform datelor tehnice anunțate de companie, rețeaua de telefonie mobilă este construită și funcționează pe baza tehnologiilor 3G și 4G. Ca și lățime de bandă aceste două sisteme funcționează pe lățimea de bandă de 900 MHz (3G), pe lățimea de bandă de 2100 MHz (3G și 4G LTE FDD în lățimea de bandă 1), pe lățimea de bandă de 2600 MHz (LTE TDD în lățimea de bandă 38 și în 3700 LTE TDD în lățimea de bandă 43).
În același timp, încă din 2017, Digi Mobile și-a extins acoperirea și a îmbunătățit calitatea serviciilor sale mobile prin actualizarea continuă a rețelei 4G și pregătirile pentru tehnologia 5G. La 27 iunie 2017, Digi Mobil opera 853 de site-uri în tehnologia 4G în lățimea de bandă de 2600 MHz și 1870 de site-uri în tehnologia 4G în lățimea de bandă de 2100 MHz La aceeași dată, Digi Mobil avea 3836 de site-uri care operează în tehnologia 3G, rezultând o acoperire de 99% din populația României.
Odată cu dezvoltarea infrastructurii și vitezele de internet pe mobil au crescut. Astfel că, dacă ne uităm pe datele oficiale ale companiei vom vedea că, de exemplu, pe tehnologia 3G vitezele atinse sunt de 15 Mbps la download și de 4.6. Mbps la upload.
De cealaltă parte, folosind tehnologia 4G vitezele cresc, astfel că la download putem atinge viteze de 75 Mbps, iar la upload viteza poate ajunge la 21 Mbps, dacă folosim tehnolgia 4G pe frecvența de 2100 MHz, FDD. Folosind aceeași tehnologie 4G, dar pe frecvența de 2600 MHz, TDD, un abonat poate atinge viteze de download de până la 100 Mbps și upload-ul ajunge până la 10 Mbps.
Odată cu dezvoltarea tehnologiilor 5G, dar și a terminalelor ce folosesc această tehnologie, și vitezele de acces la internet mobile au crescut. Astfel că un abonat cu un terminal 5G și abonament Digi Mobile 5G poate ajunge la un download de 600 Mbps și upload de 40 Mbps. Mai trebuie spus că tehnologia 5G folosește frecvența de 3600 MHz.
Cel de-al patru jucător important pe piața de telefonie mobilă este în continuă dezvoltare, când vine vorba de infrastructura 5G. În acest moment Digi Mobile acoperă, prin această tehnologie, zone precum Constanța, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu.
”Abonații Digi Mobil 5G beneficiază de noi facilități la utilizarea datelor mobile. Pragul pentru traficul la viteză normală în rețeaua 5G a fost majorat de la 50 GB/lună la 80 GB/lună*.
De asemenea, după acest prag, viteza de download se va modifica lunar până la 256 Kbps (în loc de 128 Kbps) și viteza de upload până la 128 Kbps (în loc de 64 Kbps), indiferent de pachetul de trafic si tehnologia în care a fost realizat.”, anunță compania pe site-ul oficial.