22 ian. 2021 | 10:25

De ce nu au românii încredere în 5G, de fapt. S-a aflat motivul secret din spatele respingerii tehnologiei

Diverse
De ce nu au românii încredere în 5G, de fapt. S-a aflat motivul secret din spatele respingerii tehnologiei
Tehnologia 5G, utilă sau periculoasă

A cincea generație de tehnologii de telecomunicații, 5G, este fundamentală pentru realizarea unei societăți gigabit europene până în 2025. Prin tehnologia 5G, se dorește acoperirea tuturor zonelor cu comunicații wireless. Această tehnologie poate fi implementată numai prin crearea unei rețele foarte dense de antene și emițătoare. Cu alte cuvinte, numărul stațiilor de bază cu frecvență mai mare și al altor dispozitive va crește semnificativ, spun inițiatorii proiectului. Sistemele de comunicații fără fir nu se limitează doar la apeluri audio și video tipice de telefon. De asemenea, suportă o serie de aplicații, inclusiv jocuri, cumpărături, rețele sociale, electrocasnice și tehnologii cloud care au deschis o gamă largă de provocări de cercetare pentru dezvoltatori. Noua tehnologie dorește să combine toate aceste lucruri într-un singur cadru. Și totul la viteze mult mai mari de reacție și transmitere a datelor.

Tehnologia 5G, utilă sau periculoasă

Încă de la anunțul primelor rezultate cu tehnologia 5G, s-a pus întrebarea dacă există un impact negativ asupra sănătății și mediului uman. Asta, în primul rând, din cauza frecvențelor mai mari și a miliardelor de conexiuni suplimentare.

Potrivit cercetărilor, înseamnă o expunere constantă pentru întreaga populație, inclusiv pentru copii. Cercetătorii consideră, în general, că aceste unde radio nu constituie o amenințare pentru populație. Securitatea asociată cu tehnologia 5G a fost considerată una dintre cerințele cheie legate atât de sistemele 5G, cât și pentru tehnlogiile viitoare.

Cercetările efectuate până în prezent nu au abordat expunerea constantă pe care 5G ar introduce-o. În consecință, o secțiune a comunității științifice consideră că este nevoie de mai multe cercetări. Mai ales asupra efectelor biologice negative potențiale ale câmpurilor electromagnetice și tehnologia 5G. Specialiștii vorbesc despre incidența unor boli grave ale omului, care ar putea fi cauzate de aceste  tehnologii.

”O altă considerație este necesitatea de a reuni cercetători din diferite discipline, în special medicină și fizică sau inginerie, pentru a efectua cercetări suplimentare asupra efectelor 5G.”, spun specialiștii.

Sondajele scot la iveală părți negative și pozitve ale tehnologiei

În 2019 s-a făcut un sondaj privind securitatea și confidențialitatea tehnologiilor 5G. Prin acest demers s-a dorit găsirea de soluții potențiale, să se constate care sunt progresele recente și care ar fi instrucțiunile viitoare în utilizarea acestei tehnologii.

Conform datelor din acest sondaj, Backha-ul rețelei 5G poate fi împărțit în trei straturi diferite. Este vorba de stratul de infrastructură, stratul de control și stratul de aplicații comerciale.

În același timp, sondajul IPOS a scos la lumină faptul că, din cele 23 de țări incluse, populațiile acestora știu, relativ bine, ce înseamnă tehnologia 5G, iar mulți au declarat că ar folosi-o fără probleme.

România este pozitivă la tehnologia 5G

În sondajul făcut a fost inclusă și România, răspunsurile românilor intervievați fiind în proporție de 90% pozitive la folosirea noii tehnologii. Din cei intervievați 11 români au răspuns pozitiv. Asta duce România dincolo de media celorlalte 22 de țări. Cu toate că România este peste medie, și la noi s-au creat acele curente ale teoriei conspirației.

„Există o părere pozitivă față de tehnologia 5G. Mai ales  pentru că cei care au informații despre această tehnologie ei pot aprecia mai degrabă beneficiile decât potențialele dezavantaje. Cea mai mare parte din feedback-ul negativ vine din necunoaștere.

De aici vine percepția că românii cred că 5G este ceva negativ pentru că cei care au o părere pozitivă nu vorbesc despre asta. Doar cei care au o părere negativă pe care o rostogolesc în social media.”, a spus Alina Stepan, CEO IPSOS.

România este recunoscută pentru avansul tehnologic, în comparație cu alte țări, când vine vorba de vitezele de transfer ale datelor. Tehnologia 5G nu ar face altceva, decât ar mării vitezele de transfer, dar numai după o implementare corectă a acestei.

Există deja jucători din piața românească de telecomunicații care au anunțat implementarea de tehnologii 5G. Costurile sunt extrem de mari, iar infrastructura va trebui revizuită pentru a optimiza aceste noi tehnologii.

Rămâne să vedem care vor fi deciziile la nivel european. Acest lucru este foarte important, având în vedere că UE și Parlamentul European sunt destul de sceptici în raport cu tehnologia 5G.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚUL POȘTEI Române
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro