Totul despre Tunguska, misterul celei mai mari explozii din istoria omenirii care a avut loc în Rusia. Câteva fragmente de rocă descoperite într-un colţ neumblat al Siberiei poate ajuta la desluşirea unui mister ce dăinuieşte de mai bine de o sută de ani: care este motivul exploziei de la Tunguska? Toate amănuntele, disponibile în articolul de mai jos.
Pe data de 30 iunie 1908, o explozie foarte puternică a luminat cerul din zona râului Podkamennaya Tunguska din Rusia. În urma explozieiau fost culcați la pământ copacii de pe o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi.
Martorii oculari au spus că au observat un obiect uriaş care a trecut prin atmosferă şi a explodat înainte să ajungă la sol, emițând un val de căldură intensă în întrega regiune.
Putând fi comparat cu impactul exploziei a 3-5 megatone de TNT, „fenomenul Tunguska” este cel mai mare documentat vreodată. În comparaţie, meteoritul care a căzut în regiunea Cheliabinsk în februarie 2013 a fost estimat la 460 de kilotone de TNT.
De asemenea, în ciuda faptului că s-au făcut multe expediții ştiinţifice în zonă, cercetătorii nu au reuşit să găsească fragmente care să poată fi atribuite cu siguranță obiectului care a provocat explozia.
În anii ’50 şi ’60 au fost descoperite sute de sfere magnetice în mostrele de sol din Tunguska, însă oamenii de știință dezbat şi acum dacă acestea sunt rămăşiţele unui meteorit vaporizat.
„Nu sunt foarte multe mostre descoperite şi nu există nimic despre care să fie clar că provine de la cauza exploziei din Tunguska”, a comentat Phil Bland, un expert în meteoriţi de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.
Absenţa mostrelor a dat curs apariţiei unui număr vast de ipoteze despre cauza evenimentului, fiind scornite inclusiv explicaţii ieşite din comun. Însă, marea majoritate a geologilor cred că evenimentul a fost provocat de un fragment de asteroid sau de cometă care a căzut pe Pământ.
Abia acum, cercetătorii conduşi de Victor Kvasnytsya de la Institutul de Geochimie, Mineralogie şi Formarea Minereurilor din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţe din Uraina susțin că au găsit, în sfârşit, un fragment din obiectul care ar fi provocat explozia din Tunguska.
Ceea ce Victor Kvasnytsya afirmă că este „cea mai amănunţită analiză a vreunei mostre asociate evenimentului Tunguska”, oamenii de știință au conchis că fragmentele de rocă analizate, care nu depăşesc un milimetru în lăţime, provin de la un meteorit bogat în fier care ar fi provocat explozia din Tunguska. Studiul a fost publicat în jurnalul Planetary and Space Science.
„Am avea, în sfârşit, dovezi convingătoare că este vorba despre un eveniment de origine extraterestră şi am exclude varianta unei comete”, a adăugat Gareth Collins, cercetător la Imperial College London.