06 apr. 2022 | 12:47

Totul despre Tunguska, misterul celei mai mari explozii din istoria omenirii care a avut loc în Rusia

Diverse
Totul despre Tunguska, misterul celei mai mari explozii din istoria omenirii care a avut loc în Rusia
Misterul exploziei de la Tunguska, aproape sa fie deslusit?

Totul despre Tunguska, misterul celei mai mari explozii din istoria omenirii care a avut loc în Rusia. Câteva fragmente de rocă descoperite într-un colţ neumblat al Siberiei poate ajuta la desluşirea unui mister ce dăinuieşte de mai bine de o sută de ani: care este motivul exploziei de la Tunguska? Toate amănuntele, disponibile în articolul de mai jos.

Misterul exploziei de la Tunguska, Siberia,  aproape să fie deslușit? Ce au descoperit cercetătorii despre cea mai mare explozie din istorie

Pe data de 30 iunie 1908, o explozie foarte puternică a luminat cerul din zona râului Podkamennaya Tunguska din Rusia. În urma explozieiau fost culcați la pământ copacii de pe o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi.

Martorii oculari au spus că au observat un obiect uriaş care a trecut prin atmosferă şi a explodat înainte să ajungă la sol, emițând un val de căldură intensă  în întrega regiune.

Explozia, similară cu impactul a 3-5 megatone de TNT

Putând fi comparat cu impactul exploziei a 3-5 megatone de TNT, „fenomenul Tunguska” este cel mai mare documentat vreodată. În comparaţie, meteoritul care a căzut în regiunea Cheliabinsk în februarie 2013 a fost estimat la 460 de kilotone de TNT.

De asemenea, în ciuda faptului că s-au făcut multe expediții ştiinţifice în zonă, cercetătorii nu au reuşit să găsească fragmente care să poată fi atribuite cu siguranță obiectului care a provocat explozia.

Sfere magnetice au fost descoperite în sol

În anii ’50 şi ’60 au fost descoperite sute de sfere magnetice în mostrele de sol din Tunguska, însă oamenii de știință dezbat şi acum dacă acestea sunt rămăşiţele unui meteorit vaporizat.

„Nu sunt foarte multe mostre descoperite şi nu există nimic despre care să fie clar că provine de la cauza exploziei din Tunguska”, a comentat Phil Bland, un expert în meteoriţi de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.

Lipsa probelor a dat naștere la diverse teorii

Absenţa mostrelor a dat curs apariţiei unui număr vast de ipoteze despre cauza evenimentului, fiind scornite inclusiv explicaţii ieşite din comun. Însă, marea majoritate a geologilor cred că evenimentul a fost provocat de un fragment de asteroid sau de cometă care a căzut pe Pământ.

Abia acum, cercetătorii conduşi de Victor Kvasnytsya de la Institutul de Geochimie, Mineralogie şi Formarea Minereurilor din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţe din Uraina susțin că au găsit, în sfârşit, un fragment din obiectul care ar fi provocat explozia din Tunguska.

Cât măsoară proba pe care se bazează cercetătorii

Ceea ce Victor Kvasnytsya afirmă că este „cea mai amănunţită analiză a vreunei mostre asociate evenimentului Tunguska”, oamenii de știință au conchis că fragmentele de rocă analizate, care nu depăşesc un milimetru în lăţime, provin de la un meteorit bogat în fier care ar fi provocat explozia din Tunguska. Studiul a fost publicat în jurnalul Planetary and Space Science.

„Am avea, în sfârşit, dovezi convingătoare că este vorba despre un eveniment de origine extraterestră şi am exclude varianta unei comete”, a adăugat Gareth Collins, cercetător la Imperial College London.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro