Totul despre rechinul Mako, cel care a răpit zilele trecute două vieți omenești în apele Mării Roșii, în stațiunea Hurghada din Egipt. Rechinul a omorât două femei care înotau, o austriacă și o româncă. Autoritățile egiptene au anunțat că vinovat pentru cele două morți se face același rechin. Așadar, cât de periculoasă este această specie și cât de des atacă.
Două femei, una din Austria și una din România, au fost ucise de un rechin tip Mako în Egipt. Austriaca a avut parte de o moarte groaznică, reușind să ajungă la mal, însă fără o mână și un picior. A fost dusă la spital, însă nu a supraviețuit.
De asemenea, românca decedată a fost găsită la câteva ore după ce rechinul o atacase pe prima victimă. Din acest motiv, autoritățile egiptene au închis mai multe plaje de pe coasta Mării Roșii.
În acest articol, vă prezentăm totul despre rechinul Mako, ucigașul celor două femei. Specialiștii în viața marină spun că atacurile rechinilor sunt rare în Marea Roșie, însă chiar și așa în ultimii ani mai mulți turișiti au fost uciși sau răniți.
Spre exemplu, în urmă cu doi ani, un tânăr ucrainean a rămas fără un braț, iar un ghid turistic egiptean a rămas fără un picior, după ce au fost atacați de rechini.
De asemenea, în 2018, un turist ceh a fost ucis de un rechin în timp ce înota, iar un atac asemănător a ucis un turist german în anul 2015, informează BBC.
Și în 2010, a avut loc un val de cinci atacuri în doar cinci zile, în apropierea punctului turistic Sharm el-Sheikh. Atacurile rechinilor au dus la moartea unei femei din Germania, în vârstă de 70 de ani, și la rănirea altor patru turiști străini.
Astfel, în ultimii 12 ani, cel puțin 4 oameni au fost uciși de rechini, iar alți 6 au fost mutilați sau răniți.
Românca ucisă în Egipt, care avea 40 de ani, nu a avut nicio șansă să se salveze. Rechinului Mako, despre care autoritățile locale spun că este vinovat de moartea femeilor, își atacă prada cu o viteză incredibilă.
Mako este numit și rechinul Mackerel și are lungimea corpului de până la 4,3 metri, iar femelele sunt mai mari decât masculii, potrivit site-ului oceana.org. De asemenea, acest tip de rechin este considerat cel mai rapid din lume și poate atinge lejer o greutate de până la 600 de kilograme.
Rechinul Mako vânează urmărindu-și prada. Rechinul Mako are un simț impresionant al mirosului. Poate mirosi o picătură de sânge sau de transpirație de la mai mulți kilometri depărtare. Nu se cunoaște de ce, însă rechinul Mako ar prefera să atace în special femei. Nu în ultimul rând, rechinul Mako se năspustește asupra prăzii pe care și-o alege cu o viteză care variază între 50 și 75 de kilometri la oră.
De asemenea, specialiștii spun că rechinul nu recunoaște omul ca fiind mâncare, întrucât nu este obișnuit să mănânce mamifere. Specialiștii din Egipt spun că rechinii din zona Hurghada s-ar putea să-și fi schimbat obiceiurile din cauza unui vapor care s-a scufundat în zonă, fiind plin cu 16000 de oi.
Astfel, susțin experții, rechinii ar putea să fi prins gustul mamiferelor, de aici și atacurile împotriva celor două turiste.