În portul de Galați se una dintre cele mai vechi nave cu zbaturi din lume. În momentul de față, ea încă mai funcționează. Vasul a avut ca pasageri oameni importanți precum regele Ferdinand, generalul Averescu și regina Maria. De asemenea, în 1959, au pășit pe această navă liderii comuniști Nikita Hrușciov și Gheorghe Gheorghiu Dej.
Nava „Tudor Vladimirescu” este ancorată lângă un ponton, în dreptul Palatului Navigației din Galați. Vasul are 166 de ani și a prins toate evenimentele importate ale statului român. Printre acestea putem menționa și Unirea Principatelor, perioada comunistă, Independența și Revoluția din 1989.
Nava a fost construită în a doua jumătate a secolului XIX-lea, lângă Budapeste, iar primul său nume a fost „Croația”. Pe atunci, era un remorcher cu propulsie cu abur și era dotată cu o mașină de abur de ultimă generație pentru acea vreme.
În perioada Primului Război Mondial, vasul era în posesia trupelor austro-ungare. După anul 1919, nava a intrat în patrimoniul autorităților române, ca și pradă de război. Odată cu intrarea în România, numele navei a schimbat în „Sarmisegetuza”. După ce a intrat în Șantierul Naval din Turnul Severin, remorcherul a devenit navă de pasageri.
În anul 1923, în urma unor modernizări, a fost rebotezată „Grigore Manu”, după cel care pusese bazele Flotei Fluviale din România. A fost rebotezată „Tudor Vladimirescu” în anul 1954 și refăcută complet. Au fost păstrate doar mașina de abur, corpul, vinciu ancore și zbaturile.
După revoluție, nava a fost folosită ca și restaurant, iar ocazional, mai avea și ieșiri pe Dunăre. În momentul de față, vasul aparține de Navrom și participă la parade și poate fi închiriată. Nava nu este într-o stare extraordinară. Vopsea s-a dus, geamurile sunt sparte și punțile sunt putrede. Corpul navei încă este în stare bună. Mașina cu propulsie cu abur verticală a scăpat de urgia hoților.
„Teoretic, oricine poate închiria nava Tudor Vladimirescu pentru o plimbare pe Dunăre, dar preţul de pornire şi costul orei de marş prezentate celor interesaţi de către reprezentanţii firmei sunt descurajante. În majoritatea timpului, cea mai veche navă cu zbaturi din lume se află acostată la pontonul NAVROM, aflat în dreptul Palatului Navigaţiei din Galaţi. Rare sunt ocaziile în care porneşte în marş pe Dunăre, putând fi admirată în toată splendoarea sa. Din cauza transformărilor şi a înlocuirilor pieselor, ceea ce a mai rămas original din vechea navă nu constituie suficient punctaj pentru clasarea acesteia în Tezaur”, afirmă Mitrof.