16 feb. 2022 | 08:45

Octavian Jurma, despre ultima decizie luată de Curtea Constituțională: „E cuiul din coșciug”

Sănătate
Octavian Jurma, despre ultima decizie luată de Curtea Constituțională: „E cuiul din coșciug”
Curtea Constituțională a României decide că OUG 192/2020 este neconstituțională

Încă de la începutul pandemie, după ce s-au dumirit ce pericol reprezintă virusul SARS-COV2, autoritățile impuneau o primă măsură obligatorie. Măsura prevedea ca masca de protecție să devină obligatorie. La început peste tot, ulterior doar în spațiile închise, la muncă, și spațiile aglomerate. În ianuarie 2022 măsura rămânea în vigoare, până când a fost atacată la Curtea Constituțională. Printr-o decizie a CCR din ședința de ieri, 15 februarie, obligativitatea măștii a fost catalogată ca ilegală. Nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, dar odată publicată decizia va trebui respectată. Au apărut și primele reacții, odată ale Ministrului Sănătății, dar și a specialiștilor, printre care și Octavian Jurma.

Curtea Constituțională a României decide că OUG 192/2020 este neconstituțională

După aproape doi ani de purtare a măștii de protecție, ca măsură obligtorie, în ședința de ieri, 15 februarie, CCR a dat o decizie care va schimba total măsurile restrictive impuse de guvern. În comunicatul oficial al CCR se explică motivația din spatele acestei decizii și care au fost argumentele care au dus la luarea acestei decizii.

„Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se spune în comunicatul emis ieri de CCR.

Decizia nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial, dar așa cum declara ministrul Alexandru Rafila, după publicare, decizia va trebui pusă în aplicare imediat.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte, decizia trebuie respectă. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie.”, a declarat Alexandru Rafila.

Octavian Jurma critică dur decizia CCR

Deși se anunțase intenția autorităților de a scoate măsura obligativității măștilor, mai mulți medici specialiști nu sunt de acord cu acest demers. Binecunoscutul medic Octavian Jurma este printre cei care nu sunt de acord cu decizia luată ieri de CCR, declarând că acest lucru înseamnă, de fapt, „cuiul din coșciug”.

„Avem o situaţie în care avem anunţate nişte măsuri de relaxare pe care nimeni nu vrea să şi le asume, dar nici nu pot să continue cu anumite restricţii, astfel încât s-au mai delegat către instituţii care sunt în afara Guvernului sau al spectrului politic.

Sunt convins că s-a renunţat la orice măsură de pandemie. Si-au asigurat spatele, pentru că populaţia se poate îndrepta împotriva lor şi pot spune că au fost forţaţi de CCR. Nu o să mai avem certificatul verde, sunt convins de asta.

Teoretic, Curtea Constituţională este un organism apolitic şi oportunitatea de a interveni acum pe această decizie este foarte bizară. Avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorităţii statului, una e să o porţi o mască pentru că ţi-a spus statul, alta e că ţi-a spus părintele sau aşa considerăm că este situaţia epidemiologică”, a spus doctorul Octavian Jurma.

„La noi, situaţia putea fi şi mai rea”

Mergând mai departe cu afirmațiile Octavian Jurma spune că măsura purtării obligatorie a măștii de protecție a reușit, într-o anume măsură, să blocheze escaladarea pandemiei și să nu crească numărul de infectări. În același context, medicul a adus în discuție și posiblitatea apariției unui nou val de infecții, dar nu se știe dacă va fi la fel ca cel de-acum, sau poate chiar mai rău.

„A reuşit cât de cât să ţină sunt control valurile. La noi, situaţia putea fi şi mai rea. Nu putem trage concluzia că următorul val, din toamnă va fi mai blând, e posibil să se revină cu o versiune chiar mai periculoasă decât Delta, şi de aceea, faptul că s-a anunţat inclusiv renunţarea la starea de alertă, acesta este cuiul din coşciug.

Pentru valul 6, dacă va veni, nu ne mai putem baza pe starea de alertă, ca anul trecut, va trebui să treacă din nou prin Parlament şi aţi văzut ce s-a întâmplat cu certificatul verde în Parlament”, a mai declarat Octavian Jurma.

Rămâne să așteptăm publicarea decizie CCR în Monitorul Oficial, ca ulterior să vedem care vor fi deciziile luate de autorități cu privire la pandemie.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Capital.ro
Horoscop 27 aprilie 2024. Leii ar trebui să fie atenți la sănătate, Berbecii au parte de creativitate
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
RĂSTURNARE de situație privind ADERAREA la SCHENGEN! AU anunțat
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro