Toți românii care stau la casă trebuie să aibă asta pe acoperiș. Situația e gravă, toți se înghesuie să-și salveze banii
Toți românii care locuiesc la casă trebuie să aibă asta pe acoperiș, în condițiile în care facturile pentru utilități au tot crescut în ultima perioadă. Întrucât facturile mărite la energie îi sperie pe tot mai mulți oameni, aceștia caută să își asigure, din surse proprii, necesarul de curent electric.
Toți românii care stau la casă trebuie să aibă asta pe acoperiș
Mii de români se grăbesc deci să-și instaleze panouri fotovoltaice pe casă. Guvernul a dat și o ordonanță ce le permite să livreze, vara, în rețea, surplusul de energie, pentru a-l recupera iarna, atunci când se consumă mai mult. Ca să poată fi aplicată, compensarea cantitavă are nevoie de reglementări suplimentare.
Conform ordonanței recent de Guvern, furnizorii de energie electrică o să fie obligați să factureze numai diferența între energia consumată și cea produsă și livrată. Surplusul introdus vara în rețea se poate reporta și poate fi refolosit ulterior prosumator, într-un termen de 24 de luni.
Peste 12.000 de familii din România livrează energie în rețea. Altele vor să facă asta. Programul Casa Verde, prin care statul finanțează instalarea panourilor fotovoltaice s-a blocat chiar la lansare, în decembrie, întrucât aplicația informatică a cedat. Acum, el a fost reluat, iar președintele administrației fondului de mediu a spus că numărul se va dubla anul acesta.
„În mod normal, noi ar trebui să avem cel puţin 4-5000 de dosare pe lună, ca să ajungem la 50 de mii pe an.”, a declarat Lorand Arpad Fülöp, Președinte Administrația Fondului de Mediu, conform stirileprotv.ro.
De precizat este că în unele țări din Europa, casele noi nu se mai racordează la rețeaua de gaze naturale. În astfel de condiții, compensarea cantitativă este bine-venită, însă are nevoie de completări. Momentan nu este încă clar cum își vor recupera operatorii costurile de transport a energiei electrice.
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Datorită programului Casa Verde Fotovoltaice se pot scădea costurile energiei consumate din locuință, un program care anul acesta se derula pe o perioadă de zece luni. Programul a întâmpinat probleme în decembrie 2021, când a fost lansat, iar platforma devenise inactivă, din cauza unor situații tehnice.
A fost introdusă apoi o nouă etapă prin care instalatorii validaţi au posibilitatea să identifice solicitanţii eligibili, care este disponibilă pe site-ul AFM.
Bugetul programului pentru anul acesta va fi de 650 milioane lei, iar programul se va derula din luna februarie, timp de 10 luni. Lunar, programul se desfășoară cu un buget de 65 milioane lei, iar din noiembrie 2022 se va aloca bugetul care derivă din sumele neconsumate în perioada anterioară de funcționare.