Toţi românii ar putea primi 1.000 de lei pentru plata facturilor la gaz şi energie, conform unui proiect USR depus în Parlament. Astfel, pentru a putea depăși mai ușor criza din energie toți românii ar putea primi un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru plata facturilor la utilități. Mai multe amănunte, în rândurile de mai jos ale articolului.
Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au depus în Parlament două proiecte de lege cu ajutorul cărora să sprijine populația și industria românească. Astfel, ar urma să se ofere vouchere de 1.000 de lei pentru plata facturilor la energie și gaze, dar și 5.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice.
Primul proiect de lege al deputaților USR conține un set de soluții pentru reducerea facturilor la energie și gaze. Printre aceste se regăsește reducerea TVA-ul la energie și gaze de la 19% la 5%, eliminarea accizei, certificatelor verzi și contribuției de cogenerare din factură și vouchere pentru fiecare locuință.
Al doilea proiect al USR vizează reducerea treptată a impozitării muncii, până la zero taxe. În contextul majorării accelerate a prețurilor bunurilor și serviciilor cumpărate de populație, reducerea impozitării ar fi singura măsură reală de protejare a salariaților cu salarii mici în fața acestei crize.
Totodată, proiectul prevede ca toți românii să primească un voucher de 1.000 de lei pentru plata facturilor de utilități. Voucher-ul care are o sumă fixă va ajuta și la reducerea risipei, pentru că românii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor.
În plus, cei care au depus proiectele de lege își doresc să încurajeze românii să își producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea achiziționării și instalării de panouri fotovoltaice.
Pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, respectiv reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creșterea facturilor la energie și gaz, raportată la luna ianuarie 2022.
1) Reducere taxare muncă pentru primii 638 de lei din salariul minim (25%) – 9,5 miliarde de lei/an
2) Voucher pentru criza energetică acordat fiecărei gospodării de 1000 de lei – 9 miliarde de lei/an
3) Reducere TVA la energie și gaze – impact pozitiv raportat la 2021 +1 miliard de lei/an
4) Eliminare acciză – 76,1 milioane lei/an
5) Eliminare certificate verzi – 0 lei/an
6) Eliminare taxă de cogenerare – 0 lei/an
7) Credit fiscal pentru companii – 21 miliarde de lei/an