11 mart. 2022 | 14:41

Produsul de igienă care va fi afectat de criza energetică. Vești crunte pentru toți românii

News
Produsul de igienă care va fi afectat de criza energetică. Vești crunte pentru toți românii
Produsul de igiena care va fi afectat de criza energetica. Vesti crunte pentru toti romanii

Criza energetică generată de războiul din Ucraina, ca urmare a sancțiunilor impuse de țările occidentale Rusiei, poate avea consecințe grave și unde ne-am aștepta mai puțin. Producția anumitor produse de igienă, cum ar fi hârtia igienică, ar putea scădea drastic în următoare perioadă și asta deoarece pentru fabricarea acestui produs se consumă o cantitate uriașă de energie.

Producția de hârtie igienică, în pericol de a fi afectată de criza energentică

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat un cutremur major pe piețele de materii prime și a împins prețul energiei la niveluri record. Efectele acestor majorări se regăsesc pe toate palierele comerciale, de la producția de îngrășământ agricol și până la fabricarea hârtiei igienice.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că această criză ar putea avea efecte cu mult mai grave decât ne-am putea închipui. Spre exemplu vom putea constata o lipsă de articole a căror producție necesită multă energie. Printre ele se numără și hârtia igienică.

În acest context, scenariul cu oameni înghesuidu-se să golească rafturile cu hârtie igienică din supermarketuri de la începutul pandemiei s-ar putea repeta.

Deși pare un produs banal, pentru fabricarea sa este necesară o cantitate uriașă de energie. Spre exemplu, pentru producerea unei tone de hârtie igienică sunt necesari în medie 11,5 gigajouli de energie. Ca o comparație, această valoare ar fi suficinetă pentru producerea a 11.500 de oale de cafea.

Criza prețurilor la energie a început încă din toamna anului trecut, când în decurs de o lună, octombrie-noiembrie, costurile în unele cazuri chiar s-au triplat. Iar acest trend s-a accentuat și mai mult odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, ajungându-se la un cost al gazelor naturale de aproape 120 de euro pe megawatt-oră, scrie alephnews.

În acest context, industria hârtiei, care este al treilea mare consumator din Uniunea Europeană, este deja afectată.

Când va intra în vigoare schema de ajutor privind reducerea tarifelor la gaze naturale și energie electrică pentru români

Românul de rând este și el afectat de majorarea tarifelor din industria energetică. Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat joi, la finalul ședinței de guvern, că săptămâna viitoare va fi adoptată ordonanța de urgență care prevede schema de ajutor la gaze naturale și energie electrică. Aceasta va fi aplicabilă de la 1 aprilie.

La finalul lunii februarie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul a decis să aplice noimăsuri de protejare a populației împotriva efectelor creșterii prețului la energie electrică și gaze naturale, începând cu 1 aprilie și aplicabilitate pentru un an de zile.

Ce măsuri concrete vor fi aplicate

 Energie electrică

Clienți casnici: vor beneficia de un tarif de 0,68 de lei per kw cu TVA inclus, gospodăriile cu un consum de până la 100 de kilowați; vor avea un tarif de 0,8 lei/ kw cu TVA inclus gospodăriile care au un consum între 100 și 300 kw.

Gaze naturale

Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Lovitură finală pentru KARL NEHAMMER! PE l-a AMENINȚAT direct pe cancelarul Austriei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro