Statul vrea să poată identifica rapid românii cu conturi bancare, așa că ANAF va crea un Registru special care va cuprinde toate informatiile privind conturile bancare si de plati ale cetățenilor români. Astfel, se dorește depistarea rapidă a spălării de bani.
ANAF va crea un registru în care vor fi trecute toate conturile bancare ale românilor
Acest Registru apare în contextul în care România trebuie să transpună o directivă europeană pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, scrie Adevarul.ro.
„Registrul permite identificarea, in timp util, a tuturor persoanelor fizice sau juridice care detin sau controleaza conturi de plati si conturi bancare identificate prin IBAN, astfel cum sunt definite in Regulamentul (UE) nr. 260/2012 al Parlamentului European si al Consiliului sau casete de valori detinute la o institutie de credit de pe teritoriul Romaniei”, arata noua legislatie.
ANAF va crea un registru în care vor fi trecute toate conturile bancare ale românilor
Prin intermediul registrului, vor fi accesibile urmatoarele informatii:
- pentru titularul de cont-client, persoanele care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise si orice persoana care pretinde ca actioneaza in numele clientului: numele, insotit de celelalte date de identificare prevazute la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor, dupa caz;
- pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, insotit de celelalte date de identificare prevazute la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de numarul unic de inregistrare in cazul nerezidentilor, dupa caz;
- pentru contul bancar sau de plati: numarul IBAN si data deschiderii si inchiderii contului;
- pentru casetele de valori: numele concesionarului, insotit de celelalte date de identificare prevazute la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de numarul unic de identificare in cazul nerezidentilor, dupa caz, si durata perioadei de concesionare.
Informațiile pot fi transmise de către ANAF în baza unei cereri justificate a organului fiscal local sau a altei autoritîți publice centrale și locale, în scopul îndeplinirii de către aceste autorități a atribuțiilor prevăzute de lege.
Informațiile legate de conturile bancare ale românilor sunt păstrate în Registru pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relației de afaceri dintre entități și clienți.