Întreaga planetă asistă astăzi la Funerariile Regale ale Reginei Elisabeta a II-a. Conform protocolului, stabilit încă de acum șase ani, Westminster nu va fi locul de veci al reginei. Va fi înmormântată printre generații de membri ai familiei regale la Capela St. George, pe teritoriul Castelului Windsor. Capela gotică este un loc definit de aproape 1.000 de ani de istorie. A fost un loc de întâlnire pentru multe ocazii, atât în vremuri de sărbătoare, cât și în vremuri de doliu.
Moartea Reginei Elisabeta a II-a săptămâna trecută a adus un val de condoleanțe din întreaga lume. De asemenea, a pus rapid în mișcare o serie de proceduri funerare atent coregrafiată. Procedurile sunt înrădăcinate în protocolul regal și în secole de istorie britanică.
În ultimele șase zile, sicriul înfășurat cu flori al Reginei a pornit într-un ultim tur al Regatului Unit, o călătorie care a început la Balmoral, reședința sa privată din Aberdeenshire, Scoția, și s-a oprit la Londra, în această dimineață pentru funeraliile de stat la Westminster Abbey, unde au fost înmormântate unele dintre cele mai faimoase nume din istoria regală britanică.
Așa cum spuneam, și cum a fost stabilit încă de acum șase ani, Regina Elisabeta a II-a va fi depusă pentru odihna veșnică la Capela St. George, o frumoasă clădire gotică care adăpostește secole de istorie regală.
Potrivit unui comunicat de presă al Palatului, mașina funerară a reginei se va deplasa la capelă de-a lungul Long Walk, un bulevard istoric, mărginit de copaci, care duce la castel, înainte de o ultimă slujbă de înmormântare.
Capela St. George se află în incinta Castelului Windsor, una dintre reședințele regale oficiale ale reginei, în orașul Windsor, la doar 16 km vest de Londra, pe râul Tamisa.
Regina folosea castelul Windsor ca refugiu de weekend și participa adesea la slujbele oficiale de la Capela St. George, deși principalul ei lăcaș de cult era Capela Regală a Tuturor Sfinților, o biserică mai mică aflată pe terenul din Windsor Great Park, pentru intimitate.
Castelul Windsor însuși se mândrește cu o moștenire regală de aproape 1.000 de ani. Capela St. George a fost înființată abia mai târziu, în secolul al XIV-lea, de către Edward al III-lea, ca și colegiu.
La acel moment era o comunitate religioasă responsabilă de activitățile bisericii, și biserica oficială a Ordinului Jartierei. Ordinul era cel mai important ordin cavaleresc din Marea Britanie, din care fac parte regii și reginele.
Capela a fost reabilitată în secolul al XV-lea, în timpul domniei lui Edward al IV-lea, și a fost finalizată de Henric al VIII-lea în 1528. Cu tavanul său înalt, bolțile elegante în formă de evantai, strane sculptate și spectaculoase vitralii din secolul al XV-lea, Capela St. George este considerată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică din Marea Britanie.
Numele capelei are o importanță covârșitoare, având în vedere că Sfântul Gheorghe (St.Geroge) este sfântul patron al Angliei.
De-a lungul secolelor, capela St. George a fost locul în care au avut loc multe slujbe regale. Aici au avut loc, inclusiv confirmări, nunți și înmormântări.
Capela a fost locul în care a avut loc confirmarea prințului William în Biserica Angliei în 1997. Tot aici a avut loc și nunta prințului Edward, conte de Wessex, și a soției sale, Sophie, contesă de Wessex, pentru a numi doar două evenimente speciale.
În ultimii ani, biserica a reintrat în lumina reflectoarelor cu ocazia nunții Prințului Harry și Meghan Markle, care a avut loc acolo în mai 2018. În anul următor, tot acolo s-au căsătorit și Prințesa Eugenie și Jack Brooksbank.
Cel mai recent, la Capela St. George a avut loc înmormântarea prințului Philip, anul trecut, când regina a stat singură în strană din cauza precauțiilor COVID-19.
Regina Elisabeta a II-a se va alătura unui număr de 10 regi și regine în diversele cavouri ale Capelei St. George, printre care Henric al VIII-lea, Carol I și propriul ei tată, regele George al VI-lea.
Regina Mamă, Prințesa Margareta și Prințul Philip sunt, de asemenea, înmormântați în capelă.
Odată cu înmormântarea Reginei, trupul fostului Prinț Phillip va fi depus alături de aceasta, corpul acestuia fiind păstrat în Voltul Regal al capelei de la Castelul Windsor.
Cei doi au fost împreună, timp de 73 de ani, până la decesul Prințului, în vârstă de 99 de ani, anul trecut pe 9 aprilie 2021.