Bicarbonatul de sodiu este renumit pentru beneficiile sale asupra sănătății și este tot mai folosit în treburile casnice. Mulți îl folosesc pentru a înlocui diverse medicamente, însă medicii atrag atenția că utilizarea ingredientului în mod excesiv are și riscuri, nu doar beneficii.
Bicarbonatul de sodiu este folosit în mod tradițional la prepararea prăjiturilor, însă de-a lungul timpului oamenii au descoperit că poate fi folosit pentru a îndepărta petele de pe diferite suprafețe și pentru a scăpa de mirosurile neplăcute. Mulți îl folosesc pentru a se spăla pe dinți, pentru a scăpa de acnee sau îl iau ca pe un medicament. Utilizarea bicarbonatului are foarte multe beneficii, iar acest lucru este recunoscut chiar și de medici.
„Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cuu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, spune medicul Marius Călinici.
Există însă și foarte multe riscuri, principalul fiind supradozarea, în condițiile în care bicarbonatul de sodiu nu este considerat medicament, ci aliment.
„Organismul uman are capacitatea de a se adapta atât la aciditate, cât şi la alcalinizare. Reacţia organismului de adaptare la alcalinizarea puternică este vasodilataţia cerebrală, care duce la edem cerebral, de aici putându-se ajunge, în unele cazuri, chiar la deces”, precizeazăa medicul.
Specialiștii atrag atenția că un prim semn că o persoană s-a intoxicat cu bicarbonat de sodiu este umflarea feței. De asemenea, medicii sunt sceptici atunci când vine vorba despre folosirea ingredientului pentru tratarea afecțiunilor maligne. Așadar, utilizarea ocazională a bicarbonatului nu este dăunătoare, dar se recomandă folosirea lui în domeniul pentru care a fost produs, adică în bucătărie.