Topul în care România a trecut peste Grecia. Suntem la un pas și de Spania

Topul în care România a trecut peste Grecia. Suntem la un pas și de Spania
Țara la care România pășește mai bine decât Grecia.

Capitolul la care România a depășit Grecia e la un pas de Porttugalia și Spania. Cifrele Eurostat arată foarte bine. În timpul acesta, țara noastră punctează neașteptat în clasament la capitolul de cumpărare. Conform datelor oficiale, consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS), a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre, scrie Ziarul Financiar. Deşi salariile continuă să fie foarte mici, România se află la 82% din media UE, cu 6 procente peste Grecia șa capitolul acesta (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%).

Top: România a trecut peste Grecia

România a depășit Grecia la capitolul putere de cumpărare și se află foarte aproape de țări precum: Cehia, Polonia sau Spania şi Portugalia.

Una din țările mai sărace punctează în clasamentul Eurostat la capitolul putere de cumpărare. Conform datelor oficiale, consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS), a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre, scrie Ziarul Financiar.

Deşi salariile continuă să fie foarte mici, România se află la 82% din media UE, cu 6 procente peste Grecia (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%).

Sursa citatăp arată că doar nouă state au o putere de cumpărare peste medie. Mai exact, este vorba despre Luxemburg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa.

În schimb, Bulgaria este ultima ţară în clasamentul Uniunii Europene. Bulgaria este ultima țară cu o putere mai mică de cumpărare de numai 63%, cu 37% mai puţin decât media europeană. Alte patru state au o putere de cumpărare cu peste 25% mai mică decât media europeană, Croaţia, Letonia, Ungaria şi Slovacia.

Detalii

Bunurile de consum și servicii în UE au variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cel mai scăzut fiind în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu 56% din media UE), arată datele Eurostat.

Cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în anul 2021 în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).

Nivelul prețurilor pentru diferența între ele se află între alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată la distanţă de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produs.

Țara noastră a depășit Grecia la cumpărare și se află foarte aproape de câteva țări precum: Cehia, Polonia sau Spania şi Portugalia.