Ce au în comun femeile din Grecia şi România. Nu, nu prea e de bine

Ce au în comun femeile din Grecia şi România. Nu, nu prea e de bine
Primul raport pe 2021 de egalitate de gen publicat de Comisia Europeană

În urmă cu trei zile, Comisia Europeană a publicat primul monitor regional pentru egalitatea de gen al politicii de coeziune pentru 2021. Acest prim raport prezintă realizările și dezavantajele femeilor în regiunile UE. Studiul s-a bazat pe anumite criterii economico-sociale din fiecare stat membru. Raportul spune că femeile din zonele nordice ale Europei sunt mai avantajate, decât celelalte din alte zone.

Primul raport pe 2021 de egalitate de gen publicat de Comisia Europeană

Raportul Comisiei Europene, publicat pe 13 octombrie anul curent, oferă o imagine exactă a locului în care femeile realizează cel mai mult la nivel regional în Europa și a locurilor în care se confruntă cu cele mai mari dezavantaje.

Lucrarea se bazează pe doi indici special dezvoltați: „Indice de realizare a femeilor” și „Indice de dezavantaj feminin”. Cei doi indici dezvăluie atât regiunile în care femeile realizează mai mult, cât și cele în care sunt dezavantajate în comparație cu bărbații.

„Sunt încântată să prezint această lucrare revoluționară privind cartografierea plafonului de sticlă cu care se confruntă femeile la nivel regional în Europa. Raportul demonstrează că mai sunt multe de făcut pentru a ajuta femeile să obțină aceleași oportunități ca și bărbații.

Comisia va continua să lucreze din greu pentru o Europă cu egalitate de gen.”, a declarat comisarul pentru coeziune și reformă, Elisa Ferreira.

Lucrarea arată că, în medie, femeile din regiunile mai dezvoltate sunt capabile să realizeze mai mult. În același timp aceste femei, de succes, sunt mai puțin dezavantajate. Cealaltă parte a studiului arată că majoritatea femeilor din regiunile mai puțin dezvoltate se confruntă cu mari provocări, și de asemenea cu foarte multe dezavantaje.

În anumite țări, spune raportul CE, femeile din apropierea capitalelor tind să obțină mai multe și sunt mai puțin dezavantajate. În general, regiunile cu un indice de realizare feminin mai scăzut au un produs intern brut mai mic pe cap de locuitor. O altă concluzie a raportului este că regiunile cu un nivel mai ridicat de realizare a femeilor au un nivel mai ridicat de dezvoltare umană. În cele din urmă, calitatea guvernării este mai mare în regiunile în care femeile realizează mai mult.

Femeile din Grecia și România au un numitor comun

Rezultatele din ediția din 2021 a monitorului arată că cel mai înalt nivel de realizare a femeilor se observă în regiunile nordice. Cel mai mare scor a fost înregistrat în regiunea capitală Helsinki-Uusimaa. Cel mai înalt nivel de realizare feminină se observă și în majoritatea regiunilor austriece.

La capătul opus al spectrului, regiunile din statele membre din sud-est au performanțe la un nivel mult mai scăzut. Realizarea femeilor tinde să fie mai mare în regiunile capitale în aproape toate statele membre. Femeile din Franța și Spania se confruntă cu cel mai mic dezavantaj.

Femeile din Grecia și România se confruntă cu cel mai mare dezavantaj. În acest caz, atât femeile din Grecia, cât și cele din România, nu au ponderea în structurile de stat și în marile business-uri, precum cele din statele nordice. Cu alte cuvinte sunt mult în spatele bărbaților din aceste două state, ceea ce crează mari dezavantaje sociale și economice. Cele patru regiuni cu cel mai mic dezavantaj sunt Auvergne, în Franța, urmate de regiunile spaniole La Rioja și Galicia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI