Piața asigurărilor civile din România a cunoscut o stabilizare și creștere procentual mai mare față de alți ani. În aceste zile, specialiștii vorbesc deja despre topul celor mai mari despăgubiri plătite în România, în 2024, iar sumele se ridică la 19,5 milioane de lei.
După o lungă perioadă de instabilitate, și pe fondul unor mari falimente a doi jucători importanți, se pare că 2024 a adus puțină liniște în rândul companiilor asigurătoare din România.
Pe acest fond de cvazi-stabilitate, spun analizele din piață, atât asigurările civile de proprietăți, cât și cele obligatorii de tip RCA, au cunoscut o creștere semnificativă.
Creșterile au fost atât pe planul noilor saigurați, cât și de cealaltă parte a baricadei, în ceea plățile record a anumitor polițe.
Spre exemplu, conform celor de la OMNIASIG Vienna Insurance Group, cea mai mare plată a unei polițe RCA a fost de 880.000 de lei în acest an, suma fiind plătită în județul Bihor,c a urmare a unui accident produs între două autoutilitare-semiremorcă.
O altă sumă record în contul poliței RCA a fost de 850.000 de lei, de data asta în județul Bacău, urmată de o a treia în valoare de 770.000 de lei plătătiă în Capitală.
Vorbim, așadar de plăți record în contul polițelor obligatorii RCA, ca urmare a unor accidente rutiere cu pagube materiale și victime omenești.
De cealaltă parte, mai arată aceeași analiză a celor de la OMNIASIG Vienna Insurance Group, în ceea ce privesc polițele de asigurări civile de proprietate, și aici există valori imense de plată.
Conform acestui top, cea mai mare despăgubire plătită în 2024, în primul semestru, este de 19,5 milioane de lei, în urma unui incendiu ce a devastat o hală de producție, producând distrugeri și la utilajele afflate în interior.
O altă despăbubire majoră este cea de aproximativ 3,3 milioane de lei, sumă plătită după constatarea daunelor provocate de un incendiu la un utilaj de reciclare a deșeurilor.
Cele două sunt urmate de o alta, de data asta în valoare de doar 3 milioane de lei, plătită tot ca urmare a unui incendiu la o hală de producție și care avea să producă daune la utilajele aflate în interiorul hălii.
În ceea ce privesc acest tip de asigurări de locuințe, topul ne arată că cea mai mare sumă plătită ca despăgubire ese de 670.000 de lei, în Harghita, urmate de o alta de aproximativ 590.000 de lei, în Blajși de 280.000 de lei în Ilfov.
În ceea ce privesc asigurările CASCO, aici sumele sunt la fel de mari. Vorbim de o primă despăgubire în valoare de 670.000 de lei ca urmare a unei viituri, ce avea să producă daune la un utilaj de tipul automacara, urmată de una de 560.000 de lei pentru o autoutilitară incendiată, și o altă despăgubire de 530.000 de lei, în urma unui accident între două autoutilitare.
Dacă ne uităm la lista despăgubirilor privind asigurările de călătorie, aici cea mai mare a fost de 120.000 lei, fiind vorba de costuri de spitalizare în Turcia pentru un asigurat care a suferit un accident vascular.
O a doua cea mai mare plată a fost de 110.000 lei tot pentru cheltuieli de spitalizare, dar de data asta în Italia, după un accident de ski, urmată de o alta în valoare de 77.000 de lei, „costurile aferente unei intervenții chirurgicale pentru fractura deplasată claviculară stângă de gradul III, rezultată dintr-un accident la ski”, și petrecută tot în Italia.
În acest segment prima parte a anului în curs a adus plăți considerabile, și vorbim de cel puțin 2,4 milioane de lei, despăgubire în urma unei explozii rezultate unei acumulăr de gaze la o locuință.
O a doua plată a fost de 1,4 milioane lei, finid vorba de o răspundere generală, iar o a treia plată, de 980.000 de lei, a fost pentru prejudicii la un proiect al unuia dintre asigurații OMNIASIG Vienna Insurance Group.