04 mart. 2024 | 09:29

Top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Aşa te vei bucura din plin de ele la final de primăvară

Sfaturi pentru grădinari
Top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Aşa te vei bucura din plin de ele la final de primăvară
Este perioada plantelor anuale, bienale și perene

Am intrat, teoretic vorbind, în prima lună de primăvară și există o gamă largă de flori care pot fi semănate în martie pentru a vă oferi o înflorire fantastică în zilele mai calde ale verii. Așa că, ne-am gândit să vă propunem un top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Citește mai departe și află care sunt acestea.

Este perioada plantelor anuale, bienale și perene

Luna martie este extrem de propice pentru a te apuca de însămânțarea unor plante și flori care te vor bucura pe perioada verii. Așa că, puteți începe unele dintre cele mai populare flori și, dacă vă sincronizați bine, ar trebui să aveți plante tinere și sănătoase, pregătite pentru a fi puse afară, în straturi, borduri și ghivece, după ce au trecut înghețurile.

Top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Aşa te vei bucura din plin de ele la final de primăvară

Dar, dacă nu știți cam care sunt acestea, și sunteți în căutare de inspirație pentru ce să plantați în luna martie, am decis să facem un top 5 flori pe care să le plantezi în martie. Citește mai departe și vezi despre ce flori este vorba.

Vezi și: Florile pe care să le plantezi în martie 2024. Vei avea o grădină ca în povești

Top 5 flori pe care să le plantezi în martie

Înainte de a afla care sunt aceste flori, este important de precizat că, în funcție de zona unde locuiți, clima poate avea un impact asupra ceea ce semănați în luna martie, precum și dacă este nevoie de echipament suplimentar. Luna martie poate avea caracteristicile unei ierni târzii sau ale unei primăveri timpurii, în funcție de zonă. Este posibil ca grădinarii din climatele reci să fie nevoiți să se bazeze în continuare pe o seră încălzită, pe un propagator încălzit și pe luminile de cultură, mai ales la începutul lunii, pentru a obține răsaduri puternice și sănătoase.

În timp ce cei din climatele mai calde ar putea chiar să poată eventual să înceapă să semene în aer liber în martie, pe măsură ce solul se încălzește primăvara. Pentru a vă ajuta să germinați semințele cu succes, consultați întotdeauna pachetele de semințe pentru a afla datele și temperaturile de semănat recomandate pentru fiecare plantă în parte. Citește mai departe și vezi care este top 5 flori pe care să le plantezi în martie.

1.Columbina, sau aquilegia,  o plantă perenă

Aceasta plantă extrem de frumoasă înflorește primăvara și care va crește din nou în fiecare an pentru a vă oferi flori frumoase în formă de clopot. Acestea pot fi semănate direct în pământ după ultimul îngheț de primăvară sau pot fi începute mai devreme în interior. Cu toate acestea, plantele cultivate din semințe nu vor înflori până în al doilea an.


Există câteva particularități pe care trebuie să le cunoașteți atunci când semănați columbina. Prima este că semințele au nevoie de o perioadă de stratificare la rece înainte de a fi semănate, care poate fi obținută prin punerea lor în frigider timp de o săptămână sau două, și că nu doriți să acoperiți semințele. Pur și simplu împingeți semințele în sol, dar nu le acoperiți cu compost sau vermiculită, așa cum faceți la însămânțarea multor alte semințe. De asemenea, acestea au nevoie de multă lumină, așa că alegeți o poziție luminoasă pentru a le începe sau folosiți lămpi de cultură pentru a suplimenta lumina naturală.

2.Cosmos, una dintre cele mai ușor de cultivat

Luna martie este un moment excelent pentru a începe cu aceste plante populare și pentru a le oferi cel mai lung sezon de înflorire posibil. Semănatul la începutul primăverii va însemna o înflorire mai timpurie la vară, deoarece cosmosul are nevoie de mai puțin de 100 de zile pentru a trece de la semănat la înflorire. Semințele de cosmos pot părea neobișnuite, deoarece sunt lungi și subțiri, dar pur și simplu împrăștiați-le deasupra tăvilor de semințe sau a modulelor umplute cu un compost de calitate pentru semințe și apoi acoperiți-le cu un strat subțire de mai mult pământ.

Germinați cosmosul la temperaturi de 18-20 de grade și mențineți solul umed. O însămânțare la începutul primăverii poate fi făcută într-o seră sau pe un pervaz însorit. Este posibil ca plantele să aibă nevoie de înmulțire și creștere în ghiveci și vor fi suficient de mari pentru a ieși afară, după ce au fost călite, odată ce riscul de îngheț a încetat la mijlocul primăverii. Planta Cosmos vine într-o mulțime de culori diferite pe care le puteți alege, sau puteți alege un pachet mixt de semințe.

Vezi și: Când să plantezi ghioceii în grădină. Așa se vor înmulți rapid și vor înflori abundent

3.Gălbenele, plante anuale fantastice

Gălbenelele sunt plante anuale fantastice, care sunt atât frumoase, cât și foarte utile. Ca parte a plantării însoțitoare, gălbenelele pot ține de fapt insectele departe de alte plante, inclusiv afidele și muștele albe. Gălbenelele sunt plante care pot fi folosite în paturi și borduri, paturi supraînălțate, grădini de containere sau cultivate în grădinile de bucătărie pentru a ține departe dăunătorii de culturile dvs. comestibile.

Gălbenelele, cunoscute și sub numele de Tagetes, sunt de diferite tipuri care diferă în ceea ce privește dimensiunea, gălbenelele africane fiind mai mari decât cele franceze. Semințele sunt lungi și subțiri, iar cel mai bun moment pentru a începe semințele de gălbenele în interior este cu 4-6 săptămâni înainte de ultimul îngheț preconizat. Gălbenelele au tendința de a germina rapid la temperaturi de 19-20 de grade, iar răsadurile pot fi înțepate în ghivece individuale pentru a crește în interior, pregătite pentru a fi plantate afară la mijlocul primăverii, odată ce înghețurile s-au terminat.

4.Zinniile sunt adaosuri colorate pentru orice curte

Florile pot fi simple, duble, globulare sau în formă de cactus, printre multele forme pe care le pot lua florile de zinnie, iar diferitele tipuri pot varia în înălțime, de la forme compacte la zinnii înalte care ajung la câțiva metri în aer. Puteți planta semințele de zinnie începând cu luna martie într-o seră sau într-un propagator încălzit. Cel mai bun moment pentru a le porni va depinde de climatu, deoarece zinniile disprețuiesc foarte mult frigul, așa că nu doresc să fie plantate afară până când temperatura nu crește – în special temperaturile nocturne.

Încercați să nu faceți greșeala de a începe să semănați semințele în interior prea devreme și să riscați să le înrădăcinați până la momentul plantării afară. Zinniile sunt o altă floare căreia nu-i place să fie deranjate rădăcinile, așa că semănați-le în module mari, în ghivece individuale, în pelete de compost sau în ghivece biodegradabile pentru a limita deranjarea lor la plantare.

5.Nicotiana produce flori foarte parfumate

Nicotiana este o plantă anuală semi-rezistentă care produce flori foarte parfumate, în formă de trompetă, în diferite nuanțe de alb, roz, roșu și altele. Florile sunt produse din vară până toamna, iar florile atrag albinele și alți polenizatori, ca parte a unei grădini sănătoase și înfloritoare pentru viața sălbatică. O însămânțare de semințe de nicotiana în interior în martie poate produce plante sănătoase care încep să înflorească la începutul verii.

Semințele în sine sunt foarte mici și doresc să fie semănate cât mai fin pe suprafața compostului în tăvi, module sau ghivece. La temperaturi de 18-19 grade, acestea ar trebui să germineze destul de repede. Înțepați și puneți în ghiveci răsadurile, sau subțiați-le pe cele din module sau ghivece, astfel încât să aveți o nicotiana tânără și sănătoasă într-un modul sau ghiveci, gata să fie plantată mai târziu în primăvară.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune că „e groaznic”: „Nu ne așteptam”
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Rețeta pe care o adoră Ion Iliescu. Are un sos special
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Toți românii vor fi verificați. Ce documente trebuie să ai la tine din 31 martie
Capital.ro
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să se spargă. Greșeala majoră pe care o fac multe gospodine
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
PENSIILE vor fi DUBLATE. 150.000 de ROMÂNI vor BENEFICIA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro