Top 5 companii valoroase din România. Locul surprinzător ocupat de Dedeman

Top 5 companii valoroase din România. Locul surprinzător ocupat de Dedeman
Top 5 companii valoroase din România

Țara noastră are în acest an, pentru prima dată în istorie, cinci afaceri antreprenoriale ce sunt evaluate la peste un milard de euro fiecare, precum și alte cinci cu valoare ce se apropie de acest prag, cotate de la 798 până la 980 de milioane de euro. Dar ce loc ocupă Dedeman, într-un top al celor 5 companii valoroase din România? Pentru început, spunem doar că în clasamentul din 2020 Dedeman ocupa cea de-a cincea poziţie! Surpriza de anul acesta!

Top 5 companii valoroase din România

Pavăl Holding, adică frații Pavăl, operează atât Dedeman, cel mai mare business antreprenorial de pe piaţa locală, dar şi diviziile imobiliare, businessul auto şi participaţiile la companii de pe Bursă ca Alro Slatina, Transelectrica, Cemacon, Electrica, un portofoliu evaluat la un pas de 4,2 mld. euro.

Dacă în clasamentul de anul trecut, Dedeman ocupa cea de-a cincea poziție, Pavăl Holding a intrat direct pe locul al patrulea în acest an, iar în clasamentul celor mai valoroase afaceri cu capital privat românesc este pe primul loc.

Astfel, Pavăl Holding a depășit chiar și Banca Transilvania. Ascensiunea în acest top se datorează faptului că între anii 2020 şi 2021 a avut loc o creştere puternică pieţei de bricolaj. Oamenii au stat mai mult acasă și au făcut investiții în propriile locuinţe, astfel că afacerile care vând şi produc materiale de construcţii au urcat puternic.

Totodată, țara noastră are în acest an, pentru prima dată în istoria sa, cinci afaceri antreprenoriale ce sunt evaluate la peste 1 miliard de euro fiecare, dar şi alte cinci afaceri a căror valoare se apropie de acest prag. Acestea din urmă sunt cotate la 798 până la 980 de milioane de euro.

Pavăl Holding, evaluată la 4,2 mld. euro

În top 5 companii valoroase din România se află, așadar, UiPath, primul unicorn românesc, actualmente companie de tehnologie listată pe cea mai puternică piaţă de capital din lume, și anume bur­sa de la New York, apoi Pavăl Holding cu retailerul de bri­co­laj Dedeman, Banca Transilvania, considerată cea mai puternică bancă lo­cală după active.

Topul celor 5 companii valoroase din România mai este completat de Grupul Bitdefender și retailerul electro-IT, Altex. Toate aceste companii au evaluări de peste un miliard de euro.

Pavăl Hol­ding a intrat în clasament direct pe locul 2, având o evaluare de 4,2 mld. euro. Astfel, Pavăl Holding înlo­cu­ieşte Dede­man în top, în ediţia din 2021 fiind evaluat întreg portofoliul fraţilor Pavăl, nu numai retailerul de bricolaj (Dedeman), ce re­prezintă cea mai importantă parte a portofoliului.