Top 3 cele mai ieftine orașe din România. Aici poți trăi fără prea multe griji

de: Năstase Mirabela
01 12. 2021

Care sunt cele mai ieftine trei orașe din țară, în ce privește chiriile și alimentele de bază. La polul opus, adică cele mai scumpe, trei orașe din România se remarcă, potrivit INS – Institutul Național de Statistică, iar acestea sunt: București, Cluj și Brașov. Într-o statistică realizată pentru luna august 2021, reiese care sunt cele mai ieftine, dar și mai scumpe orașe din România, pe baza prețurilor la alimentele de bază, chirii și nivelul salariilor.

Top 3 cele mai ieftine orașe din România

Potrivit statisticii în baza prețului la alimentele de bază brânza de oaie și la roșiile au fost în luna august cele mai scumpe în București, Cluj și Brașov. Dar care sunt cele mai ieftine orașe din România, din această statistică? În ce privește chiriile, cele mai permisive orașe sunt:

Top 3 cele mai ieftine orașe în ce privește chiriile

Potrivit studiului, cele mai permisive orașe din acest punct de vedere sunt:

  • Miercurea Ciuc
  • Alexandria
  • Bistrița

Tot 3 cele mai ieftine orașe în ce privește prețul cartofilor

Acest top 3 este compus din orașe precum:

  • Târgoviște
  • Ploiești
  • Brăila

În aceste orașe, prețul kilogramului de cartofi în luna august era sub 1,5 lei/kg.

Tot 3 cele mai ieftine orașe în ce privește prețul roșiilor

La aceste legume avem un top realizat din orașe precum:

  • Slobozia
  • Brăila
  • Buzău

În aceste orașe prețul kilogramului de roșii este de 3 lei pe kilogram, în medie.

București, în topul orașelor scumpe

Din nou, Bucureşti este desemnat cel mai scump oraş din ţară. Aici sunt preţuri mai mari ca în restul ţării, deşi vânzările sunt tot mai reduse. Tot conform unui studiu, Capitala este cel mai scump oraş al ţării la produsele alimentare şi nealimentare de bază. De altfel, promoţiile sunt tot mai puţine în Capitală faţă de restul ţării.

Un studiu a indicat faptul că ponderea cea mai mare a promoțiilor se află în comunităţile urbane mici şi în mediul rural. De precizat este că în orasele mari si medii, 21,9% dintre vânzari sunt generate de produse la promoţie, în vreme ce în mediul rural şi în oraşele mici procentul ajunge la 24%.

De asemenea, Bucureștiul este cel mai scump oraș și când vine vorba despre prețurile la locuințe. Raportul de analize imobiliare din trimestrul al 2-lea din acest arată că cel mai scump cartier din Bucureşti a devenit zona Herăstrău-Nordului, acolo unde preţul mediu pentru mp construit costă 2710 euro.

Apoi, a doua cea mai scumpă zona din Bucureşti este zona Kiseleff-Aviatorilor, cu 2630 euro/mp, iar pe locul 3 se află Dorobanţi-Floreasca unde un mp costă 2390 euro.