Principalele evenimente care au loc de Ziua Națională a României în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară

Principalele evenimente care au loc de Ziua Națională a României în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară
Cum arată sărbătoarea în Capitală și marile orașe din România de Ziua Națională?

Care sunt principalele evenimente care au loc de Ziua Națională a României în București? Ce se va întâmpla în marile orașe din țară? Iată ce au pregătit autoritățile pentru 1 decembrie și cum vor sărbători românii de peste tot!

Cum este sărbătorită ziua de 1 Decembrie în București?

Ziua Națională a României este sărbătorită cu restricții, din cauza crizei sanitare. Cu toate astea, românii nu uită că este sărbătoare și se pregătesc din toate colțurile țării și de oriunde se află să se bucure de 1 Decembrie de rădăcinile lor.

Desigur că nu lipsesc ceremoniile militare din marile orașe unde vor avea acces la zona oficială maximum 400 de persoane, în Capitală. În municipiile reședință de județ vor avea voie cel mult 200 de persoane, dacă sunt imunizate sau au trecut prin boală. Cei care doresc să ia parte la manifestări în afara zonei oficiale nu trebuie să prezinte certificatul verde.

Ziua Națională a României

În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a României care a fost convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transislvaniei cu România, astfel devenind un singur stat. Vasile Goldiș a citit atunci proclamația:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Amintim că după căderea regimului comunist, data de 1 Decembrie a devenit Ziua Națională a României. Înainte de Revoluție, ziua națională era pe data de 23 august. În intervalul cuprins între 1866 – 1947, ziua țării noastre era serbată în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.

De Ziua Național, aproximativ 1.500 de militari și angajați din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor participa la parada militară organizată în Piața Arcului de Triumf, începând cu orele 11:00. Marile orașe pregătesc același lucru pentru români în zi de sărbătoare.

Interdicții

Raed Arafat a anunțat în cursul zilei de duminică faptul că obligația de a arăta certificatul verde la paradă o vor avea doar persoanele din zona oficială.

„Interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permise doar pentru cei care sunt vaccinaţi şi trecuţi prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere și unde, de regulă, stau oamenii şi urmăresc parada.

Acolo, singurele care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii, care este obligatorie. În rest, interdicţia de intrare, în afara celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală, se aplică zonei oficiale, unde vor fi invitaţii oficiali şi cu un număr de persoane limitat”, a declarat Raed Arafat, duminică, într-o conferință de presă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI