Românii obișnuiesc, conform tradițiilor, ca în ziua de Florii să mănânce pește. Cu câteva zile înainte ca românii să dea buzna să cumpere pește din magazine sau piețe, au descins în controale autoritățile. Astfel, tone de peşte au fost confiscate de poliţişti.
Poliţiştii au confiscat mai mult de o tonă de peşte în urma controalelor efectuate la doar la opt societăţi din Bucureşti care vindeau peşte, în contextul sărbătorilor care se apropie.
Controalele au fost desfășurate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice în colaborare cu reprezentanți ai ANSVSA și ANPC.
„La data de 6 aprilie, poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, precum şi lucrători din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov, au organizat şi desfăşurat controale economico-financiare asupra activităţii comerciale a opt societăţi de pe raza Municipiului Bucureşti care au ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al peştelui, în contextul Sărbătorilor Pascale”, informează DGPMB.
În timpul controalelor efectuate, poliţiştii au urmărit modul în care este respectată, aplicată şi materializată în documente financiar-contabile legislaţia din domeniu, potrivit Agerpres.
„În urma controalelor au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor legale, cu o valoare totală de 53.000 de lei şi a fost dispusă confiscarea a 1.303,65 kg de peşte şi produse din peşte”, mai informează sursa citată.
Verificările vor fi continuate cu privire la întreaga activitate a societăţilor implicate, urmând ca după încheierea acestora să se dispună măsuri necesare.
Experții bucătari au spus la ce să fim atenți atunci când cumpăram pește, în contextul în care acest aliment este foarte căutat în aceste zile. Peștele bun de consum trebuie ținut pe pat de gheață sau la o temperatură de 0 grade. Dacă constatați că a fost păstrat în altfel nu mai cumpărați.
De asemenea, aspectul peștelui poate dezvălui dacă acesta este bun de consum sau nu. Peștele proaspăt se recunoaște după ochii clari, colorați și bombați și după branhiile roșii.
Când peștele este păstrat pe un pat de gheață care intră în contact direct cu ochii peștelui, aceasta ar putea afecta aspectul ochilor, din acest motiv este indicat să te uiți la piele sau solzi. Aceștia trebuie să aibă un aspect luminos și metalic, deloc tern.
O suprafață lucioasă, fermă și elastică este un semn de prospețime al peștelui. În plus, se recomandă să verifici peștele cu degetul.
Apasă ușor carnea, iar dacă aceasta revine rapid la forma inițială, cu siguranță este un pește proaspăt, numai bun de preparat.
Nu în ultimul rând, la supermarket poți verifica dacă solzii sunt bine atașați de pește și nu se desprind ușor la atingere.