25 sept. 2024 | 17:26

Toamna e cel mai bun moment să plantezi acești copaci și arbuști în curtea ta. Ce pomi fructiferi să plantezi acum

Sfaturi pentru grădinari
Toamna e cel mai bun moment să plantezi acești copaci și arbuști în curtea ta. Ce pomi fructiferi să plantezi acum
Suntem, oficial, tot mai aproape de toamnă!

Suntem, oficial, tot mai aproape de toamnă, o perioadă bună pentru a lucra în grădina personală. Deci, înțelegem că toamna e cel mai bun moment să plantezi acești copaci și arbuști în curtea ta. Citește și află ce pomi fructiferi poți să plantezi acum.

Toamna, sfetnic bun pentru pasionații de grădinărit

Dacă primăvara are ceva care îi face pe oameni să o iubească, în aceeași măsură, toamna îi determină pe unii să meargă plini de speranță la centrele de grădinărit pentru a cumpăra arbuști și copaci.

După cum spun mulți experți, toamna este un moment mai bun pentru a planta majoritatea arborilor și arbuștilor. Toamna, mai spun experții, pământul este moale după o vară de udat, dar și cald.

Ploile de toamnă care vor veni vor uda orice plantați. Spre deosebire de primăvară, când plantele vor fi stresate rapid de căldură, pomii pe care îi plantezi toamna au mult timp la dispoziție pentru a se stabili înainte de vara viitoare.

Toamna e cel mai bun moment să plantezi acești copaci și arbuști în curtea ta

Copacii vor intra în stare latentă în timpul iernii, necesitând mai puțină îngrijire. În acest moment, după cum explică grădinarii pricepuți, copacii se vor trezi la timp pentru primăvară.

Pentru a completa totul, rădăcinile copacilor cresc în general mai bine pe vreme răcoroasă, decât pe vreme caldă. Atunci când te gândești la arborii pe care să îi plantezi, este important să discuți cu o pepinieră locală despre ceea ce este de fapt nativ în zona ta.

Este important să știi cu ce fel de amenințări se poate confrunta populația locală de arbori. De exemplu, ulmii sunt din ce în ce mai amenințați de boala olandeză a ulmului.

Ce pomi fructiferi să plantezi acum

Iată care sunt arborii și arbuștii pe care trebuie să îi plantați acum și câțiva pe care ar fi mai bine să îi plantați primăvara viitoare.

Atunci când plantați copaci toamna, trebuie să vă limitați la soiurile de foioase. Experții spun că ar fi cazul să luați în considerare foioasele precum arinul, frasinul și arțarul.

Pinii și molizii prosperă toamna, iar adăugarea chiar și a unui pin mic în curtea mea a însemnat acces la ramuri de pin la sărbători și vârfuri de molid pentru prepararea siropului. Păducelul, ulmul și teiul se vor descurca de asemenea bine într-o plantare de toamnă.

Toamna este, de asemenea, un moment bun pentru a lua în considerare arbuștii și pomii perene fructiferi. Specialiștii remarcă faptul că smochinele și fructele de pădure par să fie foarte populare în această perioadă a anului.

Dacă vă plac smochinele sau fructele de pădure, și înțelegi cât de scumpe și predispuse la deteriorare sunt, adăugarea lor în curte are sens perfect. Fți conștient și de faptul că aceste două plante necesită o anumită pregătire în fiecare an, pentru a nu intimida alte plante din zonă.

Toamna e cel mai bun moment pentru a  investi în arbuști de afine

Toamna este, de asemenea, un moment bun pentru a investi în arbuști de afine și ar trebui să vă străduiți să achiziționați varietăți care dau fructe la începutul, mijlocul și sfârșitul sezonului.

Există o lume întreagă de pomi fructiferi, de la fructele cu sâmburi, precum prune, piersici și nectarine, la sute de varietăți de mere și pere, ca să nu mai vorbim de cireșe și mure.

Pe măsură ce pepinierele încearcă să își reducă stocurile înainte de iarnă, cumpărarea în toamnă va fi mult mai ușoară pentru portofel decât primăvara. Cu toate acestea, înainte de a da banii pe orice se găsește la vânzare, ar trebui să lucrezi cu o pepinieră locală, deoarece pot exista condiții locale care te vor ghida în alegerea plantelor comestibile.

Concluzie pentru pasionați

După cum vezi, toamna ai multe lucruri de făcut, de plantat. Așa că, acum știind cam ce pomi fructiferi să plantezi acum, este momentul să te apuci de treabă. Nu degeaba, toamna e cel mai bun moment să plantezi acești copaci și arbuști în curtea ta!