27 nov. 2023 | 17:23

Cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească. Vor rămâne mereu verzi

Sfaturi pentru grădinari
Cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească. Vor rămâne mereu verzi
Căderea acelor din interior este o parte normală a ciclului de viață

Atunci când vorbim de arborii de conifere, știm că la un moment dat își vor pierde din vitalitate, asta însemnând că din verzi se vor transforma în galbene. Dar, nu te speria, în cele ce urmează poți afla cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească, iar dacă faci asta, vor rămâne mereu verzi.

Iarna, arborii de conifere strălucesc

Cu temperaturile scăzute și zăpada care a acoperit deja pământul în acest moment, este revigorant din punct de vedere mental să privești afară și să vezi verde.

Citește și: Ce pun pomicultorii la baza copacilor fructiferi pentru a nu îngheţa. Vor rodi din belşug anul viitor

Când eram tineri, poate că numeam toți copacii verzi din timpul iernii ”pomi de Crăciun”. Între timp am devenitt un pic mai înțelept și am început să-i denumim copacii ”veșnic verzi” sau ”conifere”.

Cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească. Vor rămâne mereu verzi

Să deosebești un copac veșnic verde de un copac de foioase este destul de ușor. Mamei Natură îi place să ne arate că există întotdeauna excepții de la regulă. Arborii de larice își scapă acele toamna, iar rododendronii și laurii de munte au frunze late.

Arborele veșnic verde este un copac de încredere. Ei pot oferi protecție împotriva vântului sau ecrane de intimitate. Mulți arbori veșnic verzi oferă un spațiu sigur pentru păsări în timpul iernii. Fiecare copac veșnic verde diferit are un set unic de caracteristici în ceea ce privește textura, forma și culoarea. Dacă doriți să plantați niște arbori veșnic verzi, asigurați-vă că cercetați cerințele de creștere și etichetele de identificare pentru soare, sol și dimensiunea unui copac matur.

Află despre: Greșeala majoră pe care grădinarii încep să o facă. Trendul care poate duce la moartea pomilor din grădini sau parcuri

Pe lângă asta, s-ar putea ca la un moment dat să observați că uneori acești veșnici arbori verzi vor îngălbeni. Aici intervenim noi și îți explicăm cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească. Așa că, citește mai departe și află ce trebuie să faci.

Specialiștii îți spun de ce arborii de conifere îngălbenesc

Așa cum marea majoritate a celor care au în curte plantați astfel de arbori, aceștia tind ca la un moment dat să se îngălbenească, dar asta nu este neapărat o problemă care nu poate fi rezolvată.

Nu e nimic în neregulă și nu mor toți la unison. Deși le numim în mod obișnuit ”plante veșnic verzi”, coniferele precum pinul, arborvitae, molidul și chiparosul Hinoki își ușurează încărcătura de ace vechi, mai exact cele interioare, la sfârșitul verii și toamna, cu un spectacol de îngălbenire sau brunificare care poate speria grădinarul la început.

Citește și: Când se curăță pomii ca să dea roade și să rămână sănătoși. Secrete de la cei mai iscusiți grădinari

Acest fenomen nu trebuie confundat cu îngălbenirea la vârfuri sau cu îngălbenirea sau brunificarea generală care poate apărea în alte momente, cum ar fi din cauza desecării pe timp de iarnă, care apar din următoarele cauze:

  • din cauza efectelor sărurilor de pe marginea drumurilor;
  • din cauza dăunătorilor și bolilor;
  • din cauza secetei.

Cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească. Vor rămâne mereu verzi

De fapt, căderea acelor din interior este o parte normală a ciclului de viață, deși rata variază în funcție de specie și poate fi accelerată și în cazul în care stresul de mediu, cum ar fi condițiile de secetă sau infestarea cu dăunători, a afectat copacul sau arbuștii într-un anumit sezon.

Cu ce să tratezi arborii de conifere pentru ca acele să nu îngălbenească

Cu toate astea, înainte de a chema pomicultorul, mergeți să inspectați pentru a realiza de ce s-a ajuns la îngălbenire. Tot ce trebuie să faceți este să priviți cu atenție o ramură pentru a identifica unde se află frunzișul decolorat.

Află și: Cu ce să stropești pomii de păduchi. Grădinarii experți folosesc acest truc

După ce ați identificat aceste aspecte, mai spun specialiștii, și anume cauzele pentru care pot îngălbeni, (și aici pot interveni și dăunătorii), tot ce trebuie făcut este folosirea unor insecticide special făcute pentru motivele pentru care confirele ajung la îngălbenire, inclusiv insecticide pentru dăunători, cuma r fi acarieni, păduchii de frunze, sau anumite insecte.

Concluzie

Acum că ai aflat de ce arborii de conifere îngălbenesc, precum și ce trebuie să folosești ca să nu se mai întâmple, tot ce ai de făcut este să fii atent la semne și să acționezi rapid. Făcând așa, arborii coniferi vor rămâne mereu ”plante veșnic verzi