Toader forțează mâna lui Iohannis: Șefia DNA decisă de PSD-ALDE

Toader forțează mâna lui Iohannis: Șefia DNA decisă de PSD-ALDE

La câteva zile după ce Adina Florea a primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru investirea la șefia DNA, Tudorel Toader ignoră respectivul document și îi forțează mâna lui Iohannis pentru a o numi în fruntea Direcției Naționale Anti-corupție.

În cazul în care mai aveai impresia că președintele mai are un grăunte de autoritate în frumoasa noastră țară, poți să renunți la respectivele gânduri. Tudorel Toader tocmai ne-a arătat că ignoră cu brio orice alte autorități din țara noastră, când vine vorba de stabilirea procurorului șef responsabil de DNA.

În urmă cu câteva săptămâni, cu ajutorul consilierilor PSD-ALDE, Toader a venit la înaintare cu propunerea pentru șefia DNA. Era vorba de Adina Florea. În teorie, pentru ca o persoană să ajungă în fruntea Direcției Naționale Anti-corupție, trebuie să treacă cu brio de un interviu cu Consiliul Superior al Magistraturii. Doamna Florea s-a prezentat la interviu, dar la picat cu brio, beneficiind la final de un aviz negativ din partea CSM.

Mai grave decât avizul efectiv au fost însă concluziile publicate de CSM în urma interviului cu Adina Florea. „Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului”, notează Secţia pentru procurori în motivarea avizului negativ.

Pentru că avizul cu pricina este consultativ, Tudorel Toader l-a ignorat și a trimis numele doamnei procuror către Klaus Iohannis pentru a fi numită în fruntea DNA. Având în vedere că președintele are voie să refuze doar o singură dată propunerea formulată de ministrul justiției, se confruntă cu o situație similară cu cea în care a fost forțat să o demită pe Laura Codruța Kovesi.

Tot luni, 15 octombrie, ministrul justiției a transmis și propunerile de numire pentru Elena Georgiana Hosu, în funcția de procuror sef adjunct DIICOT, și pentru Florena-Esther Sterschi, procuror șef la secția de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ.