Dragnea, în război cu Toader: cum se forțează legea amnistiei și grațierii

Dragnea, în război cu Toader: cum se forțează legea amnistiei și grațierii

Dragnea a fost condamnat cu executare la trei ani și șase luni de închisoare, iar singura sa soluție pentru a scăpa de pedeapsă este legea amnistiei și grațierii. Din acest motiv, liderul PSD se află în conflict deschis cu Tudorel Toader.

Dintr-un instinct macabru de conservare, Dragnea ar face orice să nu ajungă după gratii. Ca urmare, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că pune presiuni în stânga și în dreapta pentru intrarea în vigoare a unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere. Din păcate, cel puțin momentan, suportul pentru intențiile președintelui Camerei Deputaților lipsește cu desăvârșire.

Tudorel Toader refuză să-și pună numele pe un document care să legifereze amnistia și grațierea. Din acest motiv, riscă să-și piardă suportul politic din partea PSD, sub îndrumarea lui Liviu Dragnea.

După acel proces, Toader are toate șansele să fie dat jos din funcția din ministru al justiției printr-o remaniere și înlocuit cu un ”personaj” semnificativ mai supus filozofiei de viață impuse de președintele Partidului Social Democrat. 

Surse din PSD au confirmat pentru Hotnews că Dragnea are un plan foarte clar referitor la ordonanța pentru amnistie și grațiere. Dacă se va transpune în realitate, nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni până când se va fi dată ordonanța de urgență care l-ar putea scăpa pe liderul PSD de închisoare.

”Public, ordonanța ar urma să fie prezentată ca o soluție care să rezolve un blocaj iminent în justiție, prin amânarea cu un an a intrării în vigoare a noilor prevederi din statulul magistraților privind pensionarea anticipată.

De altfel deputatul PSD Florin Iordache a anunțat public la începutul săptămânii că Guvernul ar putea da o ordonanță care să modifice legile justiției în sensul punerii în acord cu anumite observații făcute de reprezentanții Comisiei de la Veneția.”

În final, s-ar putea să ne confruntăm din nou cu un scenariu similar cu cel din episodul ”noaptea, ca hoții”. Modificările legii justiției printr-o ordonanță de urgență ar putea include și doleanțele lui Dragnea, chiar dacă vor fi mascate într-un document aparent nevinovat. Pe de altă parte, Tăriceanu îl susține cu entuziasm pe Tudorel Toader și nu l-ar dori remaniat. ”În ceea ce-l privește pe dl Toader, nu am lăsat niciun moment să se înțeleagă că e postul ALDE. E ministru independent pe un post, confirm ce a spus Liviu Dragnea, e postul PSD. Chestiunea este simplă și clară. Eu nu am primit din partea colegilor o astfel de solicitare (de remaniere – n.r.) în ceea ce-l privește pe Toader. De altfel, nici nu am discutat ieri cu domnul Dragnea despre subiectul remanierii  (…)  Suntem într-o coaliție, niciunul fără altul nu putem asigura majoritatea și să guvernăm”, a spus Tăriceanu.