OUG pe legile justiției: modificarea afectează până și dosarul Revoluției

OUG pe legile justiției: modificarea afectează până și dosarul Revoluției
Tudorel Toader, ministrul Justiției. FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Guvernul a dat ordonanță de urgență pe legile justiției. Anunțul a fost făcut de Tudorel Toader, ministrul Justiției, la ora 10.30.

Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament. De asemenea, au fost validate de Curtea Constituţională. Pe 15 octombrie, ministrul Justiției a anunțat că Guvernul a adoptat OUG pe legile justiției.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a spus că proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs.

„Marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate.

Va fi foarte greu de imaginat com vor putea fi soluționate aceste dosare, despre care toată lumea susține că se dorește să fie finalizatee, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO. La toate dosarele care sunt pe rol (inclusiv dosarul Revoluției și dosarul protestelor din 10 august – n.r.)”, a declarat Lazăr.

De cealaltă parte, Viorica Dăncilă, premierul României, a dat OUG și a plecat într-o vizită în Turica și Emiratele Arabe Unite. Înainte de-a da OUG pe legile justiției, ea a spus că ce-au adoptat astăzi este o armonizare a prevederilor legilor.

„Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”, a spus Dăncilă.

Ce a adoptat Guvernul cu OUG pe legile justiției

Una dintre principalele prevederi ale modificării prin OUG a legilor justiției se referă la pensionarea anticipată a magistraţilor cu vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani. Se amână până la 31 decembrie 2022.

Tudorel Toader a propus şi o modificare în ceea ce priveşte selecţia procurorilor-şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Astfel, în proiectul de OUG se prevede ca interviurile de la Ministerul Justiţiei cu candidaţii să fie publice, transmise online şi apoi arhivate.

În document se mai prevede modificarea şi, practic, îngreunarea procedurii de revocare a unui membru ales al CSM, scrie Adevărul. Aceasta este o solicitare formulată de Comisia de la Veneţia.

O altă modificare care atrage atenţia se referă la posibilitatea ca ministrul Justiţiei să ceară sancţionarea unor magistraţi. Prevederea a mai fost în vigoare în trecut şi, ulterior, anulată.

„Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători sau procurori poate fi exercitată şi de ministrul justiţiei. Verificările prealabile, pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, se efectuează de către Inspecţia Judiciară, la solicitarea ministrului Justiţiei”, se arată în proiectul de OUG pe legile justiției adoptat pe 15 octombrie.

În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.