08 feb. 2019 | 09:02

Toader se ascunde după deget: cum i-a mințit pe nemți că nu a demis-o pe Kovesi

Știri generale
Toader se ascunde după deget: cum i-a mințit pe nemți că nu a demis-o pe Kovesi

Kovesi este pe lista scurtă pentru postul de procuror-șef european, iar Toader este nevoit să o susțină, deși i-a mințit pe nemți pe marginea subiectului.

Scandalul a început anul trecut. La momentul respectiv, Tudorel Toader a făcut o conferință de presă pentru a detalia o listă stufoasă de ”argumente” pentru demitarea lui Kovesi de la șefia DNA. Decizia finală ar fi trebuit să cadă în brațele președintelui, dar Iohannis a refuzat să o dea jos din funcție. În acel set de circumstanțe, același Toader a înaintat o plângere la CCR și l-a obligat legal pe președintele țării să o demită pe Laura Codruța Kovesi.

Pentru că într-un univers alternativ Toader crede că am uitat toate aceste detalii, spera să nu i se pară ciudate nimănui afirmațiile lui Gunther Krichbaum de joi. Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag a afirmat că s-a întâlnit la București cu ministrul Justiției, iar Toader a susținut cât se poate de senin că nu el este cel care a revocat-o pe Kovesi de la conducerea DNA, ci Iohannis.

După ce a afirmat în urmă cu câteva zile că ar face tot ce-i stă în putință pentru a preveni obținerea de către Kovesi a postului de procuror-șef european, Toader și-a schimbat atitudinea la 180 de grade. „De asemenea, domnul Toader a spus textual că <<m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici, în România>>”, a mai afirmat oficialul german.

În cadrul conferinței susținute de oficialul german, Krichbaum a menționat că i-a cerut lui Toader să susțină candidatul României la postul de procuror. „Pe primul loc pe lista scurtă (n.r.- pentru conducerea parchetului european) se află Laura Codruța Kovesi, pe locul al doilea este un candidat din Franța, iar pe locul al treilea este un candidat din Germania. Competențele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție și eu mi-aș putea imagina, de exemplu, că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar putea găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român.

Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român, pentru că are șanse. Este candidat la o funcție înaltă la nivel european și ar fi, practic, oprit, frânat de către propriii săi oameni”, a declarat Krichbaum, într-o conferință de presă susținută de membrii delegaţiei Comisiei pentru afaceri UE a Bundestag-ului, aflată la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne.

Atât de penibil a fost întregul set de circumstanțe și minciunile lui Toader, încât neamțul a fost nevoit să atragă atenția asupra elefantului din cameră prin câteva metafore. „Față de noi, domnul Toader s-a exprimat cum că nu dânsul ar fi revocat-o pe doamna Kovesi, ci președintele. Noi știm cum au funcționat lucrurile în România și ar fi mai simplu, așa, ca să folosim un exemplu mai plastic, să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât să accepte Comisia de la Veneția o încălcare a statului de drept.

De asemenea, domnul Toader a spus textual că <<m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici, în România>>, acest lucru fiind practic o declarație destul de clară și s-a devoalat. Tot ce-a făcut, de fapt, doamna Kovesi este să lupte în favoarea statului de drept, a combătut corupția și de fapt merită sprijinul, și nu altceva”, a mai spus parlamentarul german, care a criticat în mai multe rânduri puterea de la București pentru derapajele de la statul de drept.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
Capital.ro
Patru zodii vor avea noroc la bani înainte de Paște | Se îmbogățesc rapid, iar oportunitățile apar de nicăieri
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro