Kovesi este pe lista scurtă pentru postul de procuror-șef european, iar Toader este nevoit să o susțină, deși i-a mințit pe nemți pe marginea subiectului.
Scandalul a început anul trecut. La momentul respectiv, Tudorel Toader a făcut o conferință de presă pentru a detalia o listă stufoasă de ”argumente” pentru demitarea lui Kovesi de la șefia DNA. Decizia finală ar fi trebuit să cadă în brațele președintelui, dar Iohannis a refuzat să o dea jos din funcție. În acel set de circumstanțe, același Toader a înaintat o plângere la CCR și l-a obligat legal pe președintele țării să o demită pe Laura Codruța Kovesi.
Pentru că într-un univers alternativ Toader crede că am uitat toate aceste detalii, spera să nu i se pară ciudate nimănui afirmațiile lui Gunther Krichbaum de joi. Președintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag a afirmat că s-a întâlnit la București cu ministrul Justiției, iar Toader a susținut cât se poate de senin că nu el este cel care a revocat-o pe Kovesi de la conducerea DNA, ci Iohannis.
După ce a afirmat în urmă cu câteva zile că ar face tot ce-i stă în putință pentru a preveni obținerea de către Kovesi a postului de procuror-șef european, Toader și-a schimbat atitudinea la 180 de grade. „De asemenea, domnul Toader a spus textual că <<m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici, în România>>”, a mai afirmat oficialul german.
În cadrul conferinței susținute de oficialul german, Krichbaum a menționat că i-a cerut lui Toader să susțină candidatul României la postul de procuror. „Pe primul loc pe lista scurtă (n.r.- pentru conducerea parchetului european) se află Laura Codruța Kovesi, pe locul al doilea este un candidat din Franța, iar pe locul al treilea este un candidat din Germania. Competențele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție și eu mi-aș putea imagina, de exemplu, că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și ar putea găsi o soluție de comun acord în favoarea candidatului român.
Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român, pentru că are șanse. Este candidat la o funcție înaltă la nivel european și ar fi, practic, oprit, frânat de către propriii săi oameni”, a declarat Krichbaum, într-o conferință de presă susținută de membrii delegaţiei Comisiei pentru afaceri UE a Bundestag-ului, aflată la București pentru reuniunea informală a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne.
Atât de penibil a fost întregul set de circumstanțe și minciunile lui Toader, încât neamțul a fost nevoit să atragă atenția asupra elefantului din cameră prin câteva metafore. „Față de noi, domnul Toader s-a exprimat cum că nu dânsul ar fi revocat-o pe doamna Kovesi, ci președintele. Noi știm cum au funcționat lucrurile în România și ar fi mai simplu, așa, ca să folosim un exemplu mai plastic, să faci să treacă o cămilă printr-o gaură de ac decât să accepte Comisia de la Veneția o încălcare a statului de drept.
De asemenea, domnul Toader a spus textual că <<m-aș bucura dacă ea, adică doamna Kovesi, v-ar face și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă aici, în România>>, acest lucru fiind practic o declarație destul de clară și s-a devoalat. Tot ce-a făcut, de fapt, doamna Kovesi este să lupte în favoarea statului de drept, a combătut corupția și de fapt merită sprijinul, și nu altceva”, a mai spus parlamentarul german, care a criticat în mai multe rânduri puterea de la București pentru derapajele de la statul de drept.