Laura Codruța Kovesi a ajuns pe lista scurtă pentru postul de Procuror al Uniunii Europene. Din păcate, lista cu numele ei în frunte se află acum pe biroul lui Tudorel Toader.
În urmă cu câteva săptămâni, aflam că fosta șefă a DNA s-a înscris la concursul pentru funcția de procuror european șef. Ca o dovadă a calificărilor sale în domeniu și o atestare suplimentară a faptului că nu ar fi trebuit să plece de la șefia Direcției Naționale Anticorupție, Kovesi a ajuns în vârful listei scurte pentru postul cu pricina. Pentru acest privilegiu, a trecut prin mai multe teste, interviuri și analize atente ale CV-ului.
Din păcate pentru Kovesi, scrisoare de mai jos care atestă finalitatea procesului de selecție, se află la această oră pe biroul lui Tudorel Toader. Motivul are legătură cu faptul că, atâta timp cât România are Președinția Consiliului UE, Ministrul de Justiție al țării noastre este responsabil parțial de deciziile care se iau pe marginea justiției UE. Ca o notă de subsol, același Toader a declanșat și obținut demiterea lui Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA din România după ce a atacat refuzul lui Iohannis pe marginea subiectului la Curtea Constituțională a României.
Partea bună este că decizia finală nu-i aparține lui toader. În schimb, decizia de numire a noului procuror-șef european va trebui luată de Parlamentul European și de miniștrii celor 28 de state membre UE, reuniți în Consiliul UE. Având în vedere ura pe care o are Toader pentru Kovesi, vom fi ”de râsul curcilor” când Ministrul Justiției din România va critica propunera din țara noastră.
„Calificarea și experiența acestor candidați s-au clasat cel mai sus pentru pozția de procuror-șef european (…), ținând cont de natura foarte specială a funcției pentru care au aplicat candidații” – se arată în scrisoarea comisiei de experți independenți ai Uniunii Europene. Experții au votat această listă pe 1 februarie 2019, după ce au intervievat 11 candidați, care, la rândul lor, se calificaseră până la faza interviurilor, în cadrul unui proces de selecție mai lung.