Anunț important, ce poate afecta un număr mare de angajați de la noi din țară. Noi schimbări importante sunt pe cale să fie puse în aplicare. Un tip de pensie dispare în România de la 1 septembrie.
Pentru a se putea garanta sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii de la noi din țară, au fost făcute mai multe modificări importante în Legea 360/2023 ce a intrat în vigoare, parțial, din prima zi a acestui an.
Există însă unele prevederi ce vor fi puse în aplicare treptat. Astfel sunt reglementate de acum doar patru tipuri de pensii: cea pentru limita de vârstă, cea anticipată, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.
Tipul de pensie care dispare în România de la 1 septembrie este cea anticipată fără penalizări, ceea ce înseamnă că va exista un singur tip de pensie anticipată la noi în țară, față de două, câte sunt în prezent.
Potrivit legii, salariații vor putea solicita pensia anticipată cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare – în cazul persoaneleor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv sau au depășit acest stadiu cu până la cinci ani.
Valoarea acestui venit se va calcula prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
Te-ar putea interesa și: Adeverințele pe care trebuie să le depună pensionarii pentru o pensie mai mare la recalculare
Recent, șeful Casei Naționale de Pensii Publice a făcut un anunț important, precizând că anii de studenție nu vor mai fi luați în calcul la pensie, deci nu se vor mai atribui punctele de stabilitate oferite pentru cei care au făcut o facultate la zi, adăugând că pentru anii de studii se va acorda un punctaj fix, de 0,25% pentru fiecare an.
„Pentru anii de facultate li se acordă un punctaj fix de 0,25% pentru fiecare an, iar pentru perioada în care a lucrat se acordă puncte efectiv de contributivitate care se raportează la salariul realizat în perioada respectivă”, a explicat Daniel Baciu, potrivit Realitatea.net.
Când a fost întrebat dacă pentru o persoană care are o perioadă variabilă de contributivitate, se adaugă și acest punctaj că a făcut facultatea la zi, șeful CNPP a spus că „nu, se adaugă doar acele puncte din perioada în care a lucrat”.
Te-ar putea interesa și: Până la ce dată mai pot cumpăra românii vechime la muncă pentru pensie. Viitorii pensionari trebuie să afle acum