Prea puțini români iubitori de munte au auzit despre Ținutul de calcar din țara noastră. Este cu totul deosebit, fiind considerat o bijuterie a naturii. Exploratorii rămân mereu fascinați de frumusețile ascunse în zonă. Cum arată Cheile Vălișoarei și ce poți admira aici. Foto
Într-un loc în care predomină stânca se ascunde, printre munți, o minunăție a naturii. Creste din calcar și peisaje ce îți taie respirația poți să admiri în Ținutul de calcar, singurul denumit astfel în România. În realitate, este vorba despre Cheile Vălișoarei, ale Aiudului sau ale Poienii.
Cheile Vălișoarei sunt puțin explorate de românii iubitori de munte. Mai degrabă străinii știu despre ele. Sculptate în calcar, cheile amintite se află în Munții Trascău, în ținutul Elveției din România după cum i se mai spune. Mai exact, în satul Rimetea, unde soarele răsare de două ori pe zi.
Află detalii: Locul din România considerat de străini „cel mai frumos din ţară”. Puţini au ajuns aici, priveliştea îţi taie răsuflarea
Cheile Vălișoarei sunt cu totul speciale. Spre deosebire de alte chei din țară, acestea sunt sculptate-n calcar, prezentând o lățime de 25-150 de metri și o înălțime de 100-150 de metri. În dreapta lor se află Vârful Bozga din Munții Trascău. În stânga, Vârful Răchiş (779 metri) și Pleaşa Cornilor.
Nu numai faptul că sunt construite în calcar este important la Cheile Vălișoarei. În pereții lor, atât pe versantul drept, cât și pe cel stâng, se află peșteri, lapiezuri, bolţi și arcade spectaculoase. Ca recomandare, în cazul în care îți propui să ajungi aici, ar fi următoarele puncte cheie:
Află detalii: Drumul din România care va scoate din izolare o zonă turistică spectaculoasă. Unde vei putea călători în curând
Cheile Vălișoarei, deși în mare parte stâncoase, prezintă și vegetație și exemplare protejate prin lege. Poți admira aici păsări precum buha, ciocârlia de pădure și sturzul cântător, dar și plante, multe specii de orhidee, mai ales în fâneața Gruiul Dariului, stejarul pufos și arborele Tisa (Taxus baccata).
Rezervația naturală din Munții Trascăului poate fi parcursă pe jos, urmând trasee atât pe versantul drept, cât și pe cel stâng. 20 de panouri de informare, căte 10 panouri pe fiecare parte a Cheilor Vălișoarei, îi ajută pe turiști să se informeze privind punctele cheie ale drumețiilor.