23 iun. 2020 | 20:53

Țigările electronice, interzise în spațiile închise?! Proiectul de lege a trecut de Senat

Știri generale
Țigările electronice, interzise în spațiile închise?! Proiectul de lege a trecut de Senat
Țigările electronice, interzise în spațiile închise?! Proiectul de lege a trecut de Senat

Țigările electronice și acele dispozitive care încălzesc tutunul ar putea să fie supuse acelorlași restricții ca și țigările clasice interzise în spațiile publice închise.

Țigările electronice, interzise în spațiile închise?!

Această propunere face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat acum în dezbaterea Camerei Deputaților, iaar inițiatorul acestei legi consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătății precum clasicele țigări.

Dar proiectul a dus la divergențe în interiorul Guvernului: Ministerul Sănătății susține aceste modificări, în timp ce alți membri ai Guvernului se opun.

Conform legii în vigoare, prin fumat se înțelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete. Din definiție se înțelege că este ilegală aprinderea unei țigări la birou sau în restaurant, dar în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, acestea nefiind cuprinse în definiția fumatului.

“Proiectul de lege se referă la dispozitivele electronice, foarte prietenoase cu copii şi tinerii, foarte uşor de vândut vizual. Noi am vorbit despre aceste produse că sunt la fel de toxice sau chiar mai toxice decât ţigareta. Asta îşi propune proiectul de lege, să definească tutunul încălzit sau ţigareta electronică ca fiind tot ţigară.”, a precizat Emanuel Ungureanu, deputat USR și iniţiatorul proiectului de lege.

Ce alte interdicții vizează proiectul

De asemenea, același proiect își propune să interzică fumatul și în mașina personală, dacă șoferul transportă copii sau femei gravide, fiind vizate atât de țigările normale, cât și dispozitivele electronice.

“Este lucru de bun simţ …sunt state civilzate care au decis că nici în parc nu e ok să fumezi lângă o femei gravidă.” a mai precizat Emanuel Ungureanu.

În legea actuală, se interzice fumatul în spațiile închise de la locul de muncă. Astfel, angajații nu pot fuma în interior, dar pot aprinde o țigară în curte ori pe balcon. În proiectul de lege dezbătut acum apare formularea ”în spațiile de la locul de muncă” și dispare formularea ”spații închise”, de unde se poate deduce că inițatorii își propun să interzică de tot fumatul la locul de muncă. Acest proiect este susținut de 31 de parlamentari USR, PNL și PSD și mai prevede, printre altele, taxe noi pentru industria de tutun și restricții suplimentare la sponsorizările de evenimente.

Dezbateri și în comisia de cultură

De asemenea, marți au fost dezbateri în comisia de cultură, unde 70 de artiști și manageri de festivaluri, printre care Festivalul Enescu, TIFF sau Festivalul de Teatru de la Sibiu cer respingerea proiectului, motivând că multe evenimente culturale depind de banii din industria tutunului.

De cealaltă parte, inițiatorii legii susțin că urmăresc să reducă vizibilitatea produselor din tutun la evenimente publuce, dar și în magazine, deoarece sunt considerate a fi prea atractive pentru tineri.

“Dacă începem cu tutunul, tutunul e doar începutul urmează şi alte industrii care merg pe aceasi cale de înfierare. Pentru că nici alcoolul nu e etic, nici băuturile răcoritoare nu sunt sănătoase, nici băncile nu sunt tocmai etice. Orice industrie considerată poluatoare şi aşa mai departe.”,  a precizat Glida Lazăr, director comunicare JTI România.

Ramona Brad – inițiativa România fără Tutun: ”Țara noastră are context de sănătate publică care spune că 53.000 de copii fumează de la 1 -15 ani. Setul de politici şi măsuri dezbătute astăzi sunt deja în vigoare astăzi în zeci de ţări europene. O să vedeţi că produsele nu sunt la raft, promovate la raft şi că publicitatea este interzisă.”

Astfel, deputații din comisia de cultură au dat raport de respingere. Acest proiect urmează a fi dezbătut și în comisia de sănătate și cea de finanțe, iar apoi va fi supus votului final în plenul camerei deputaților, camera decizională.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Capital.ro
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate. Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi depistați mai ușor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚUL POȘTEI Române
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro