31 dec. 2023 | 16:27

Tichetele de masă expiră! Verifică acum dacă ai bani neutilizați pentru că vei rămâne fără ei

Social
Tichetele de masă expiră! Verifică acum dacă ai bani neutilizați pentru că vei rămâne fără ei
Când expiră tichetele de masă primite de angajați în anul 2023. Care sunt bonurile ce pot fi utilizate până la finalul lui 2024.

Dacă și tu primești de la locul de muncă tichete de masă, este bine să verifici pe care dintre ele nu le-ai folosit. Aceste bonuri prezintă un termen de valabilitate și, dacă nu știi cum să profiți de ele, vei rămâne fără bani. Ce stabilește legislația în acest sens și care sunt excepțiile de la regulă.

Cât timp sunt valabile tichetele de masă ale angajaților

Tichetele de masă reprezintă bonuri pe care angajații le pot utiliza pentru a cumpăra anumite produse de la magazin sau pentru a achita mâncarea pe care o consumă la un restaurant. Unele localuri acceptă bonurile angajaților, altele nu. Este bine să te interesezi cum trebuie folosite.

Mulți nu sunt atenți la un detaliu important: tichetele de masă expiră. La fel ca alte lucruri, aceste bonuri prezintă un termen de valabilitate ce trebuie respectat. Tichetele de masă emise în cursul unui an calendaristic trebuie utilizate tot în aceeași perioadă. Altfel, banii vor ajunge înapoi la emitent.

Citește și: Este oficial! Ce categorii de angajați vor primi vouchere de vacanță, de acum înainte. Ministerul Finanțelor a anunțat perioada

Ce tichete de masă pot fi folosite până în decembrie 2024

Așadar, dacă ai tichete de masă emise în anul 2023, pe care nu le-ai folosit până acum, trebuie să știi că banii nu vor mai putea fi utilizați în anul 2024. Tichetele de masă trebuie folosite în anul calendaristic în care au fost emise. Există totuși o excepție în acest sens.

Dacă ai tichete de masă ce au fost emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2023, nu trebuie să îți faci griji. Ele fac excepție de la regulă, putând fi utilizate până pe data de 31 decembrie 2024, potrivit prevederilor legislative în vigoare.

Cu cât va crește valoarea tichetelor de la 1 ianuarie 2024

Pe 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă a fost majorată de la suma de 30 lei la 35 de lei. Guvernul a stabilit o nouă creștere a bonurilor la suma de 40 de lei, începând din ianuarie 2024. Așadar, începând din 1 ianuarie 2024, angajații vor primi mai mulți bani pentru produsele alimentare sau mâncare.

„Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, arată reprezentanții Ministerului Muncii.

Citește și: Când nu mai poţi primi tichete de masă de la serviciu. Tot ce trebuie să ştii despre bonuri

Cum vor fi oferiți banii pentru tichetele de masă

Guvernul României a luat decizia de a majora valoarea tichetelor de masă motivând că puterea de cumpărare a populației a scăzut. Factorul declanșator al acestei probleme a fost războiul din Ucraina.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie”, a arătat Ministerul Muncii.

Astfel, în urma majorărilor stabilite de Guvern, valoarea totală a bonurilor de masă va ajunge la 880 de lei, pentru 22 de zile lucrate, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ministerului Muncii. Banii nu vor fi oferiți în numerar, ci pe suport electronic, respectiv pe card.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Marele pericol dacă stai la bloc. Adevărul despre interfon
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Va fi de 10 ori mai mare. Decizia care anihilează Ucraina
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro