Dacă și tu primești de la locul de muncă tichete de masă, este bine să verifici pe care dintre ele nu le-ai folosit. Aceste bonuri prezintă un termen de valabilitate și, dacă nu știi cum să profiți de ele, vei rămâne fără bani. Ce stabilește legislația în acest sens și care sunt excepțiile de la regulă.
Tichetele de masă reprezintă bonuri pe care angajații le pot utiliza pentru a cumpăra anumite produse de la magazin sau pentru a achita mâncarea pe care o consumă la un restaurant. Unele localuri acceptă bonurile angajaților, altele nu. Este bine să te interesezi cum trebuie folosite.
Mulți nu sunt atenți la un detaliu important: tichetele de masă expiră. La fel ca alte lucruri, aceste bonuri prezintă un termen de valabilitate ce trebuie respectat. Tichetele de masă emise în cursul unui an calendaristic trebuie utilizate tot în aceeași perioadă. Altfel, banii vor ajunge înapoi la emitent.
Așadar, dacă ai tichete de masă emise în anul 2023, pe care nu le-ai folosit până acum, trebuie să știi că banii nu vor mai putea fi utilizați în anul 2024. Tichetele de masă trebuie folosite în anul calendaristic în care au fost emise. Există totuși o excepție în acest sens.
Dacă ai tichete de masă ce au fost emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2023, nu trebuie să îți faci griji. Ele fac excepție de la regulă, putând fi utilizate până pe data de 31 decembrie 2024, potrivit prevederilor legislative în vigoare.
Pe 1 august 2023, valoarea tichetelor de masă a fost majorată de la suma de 30 lei la 35 de lei. Guvernul a stabilit o nouă creștere a bonurilor la suma de 40 de lei, începând din ianuarie 2024. Așadar, începând din 1 ianuarie 2024, angajații vor primi mai mulți bani pentru produsele alimentare sau mâncare.
„Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, arată reprezentanții Ministerului Muncii.
Citește și: Când nu mai poţi primi tichete de masă de la serviciu. Tot ce trebuie să ştii despre bonuri
Guvernul României a luat decizia de a majora valoarea tichetelor de masă motivând că puterea de cumpărare a populației a scăzut. Factorul declanșator al acestei probleme a fost războiul din Ucraina.
„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie”, a arătat Ministerul Muncii.
Astfel, în urma majorărilor stabilite de Guvern, valoarea totală a bonurilor de masă va ajunge la 880 de lei, pentru 22 de zile lucrate, potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Ministerului Muncii. Banii nu vor fi oferiți în numerar, ci pe suport electronic, respectiv pe card.