Tichetele de masă sunt un beneficiu atractiv pentru cei care acceptă un loc de muncă, indiferent în ce domeniu. Atâta timp cât salariații primesc tichetele de masă treaba merge bine, însă sunt și cazuri în care acestea nu mai sunt acordate. Când nu mai poţi primi tichete de masă de la serviciu. Tot ce trebuie să ştii despre bonuri în 2023.
Mulţi dintre angajatorii români, și de la stat, și de la privat, oferă angajaţilor lor diverse bonusuri, printre care se regăsesc şi bonurile de masă.
Însă, salariații care primesc tichete de masă în 2023 trebuie să cunoască faptul că acestea sunt acordate în funcţie de numărul zilelor lucrate într-o lună. Astfel, se primește câte un bon de masă pentru fiecare zi muncită.
Salariații se confruntă cu situaţii neprevăzute și atunci sunt nevoiţi să absenteze de la muncă. Indiferent de motivul pentru care aceștia absentează sunt în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea la serviciu.
Cei mai mulți dintre salariați nu știu ce se întâmplă în aceste situații cu bonurile de masă pe care ar fi trebuit să le primească în perioada în care au lipsit de la muncă.
Conform legii, angajații au dreptul să lipsească nemotivat cel mult zece zile pe an pentru urgențe familiale sau pentru situații care solicită prezența angajatului în altă parte decât la locul de muncă.
„În cazul tichetelor de masă, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează transferul valorii nominale a tichetelor de masă. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii: (…)
-se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă,
-sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale ori, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor”, arată Legea.
Absențele generate de situații imprevizibile trebuie recuperate, iar dacă recuperarea se face în altă lună decât cea în care salariatul a lipsit, zilele absentate se plătesc în luna în care au fost înregistrate.
În plus, aceste absențe sunt considerate a fi motivate. Doar pentru absențele nemotivate angajatul nu beneficiază de drepturile salariale, respectiv de tichetele de masă.
„Dacă ai contract colectiv de muncă, ai prevăzut exact și când se dau tichetele de masă. Problema aici e că, în momentul în care faci recuperarea, deja ai tichet de masă pentru ziua-standard și nu văd cum ai putea să dai două tichete de masă pe aceeași zi.
Dar plecând de la teza potrivit căreia absențele se plătesc în luna în care sunt efectuate, interpretarea mea ar tinde să meargă în sensul că dacă-i plătești salariul îi dai și tichetele de masă, chiar dacă a fost absent”, a spus Anca Iulia, coordonator al practicii de dreptul muncii, potrivit avocatnet.ro.
Nu în ultimul rând, tichetele de masă cu valoarea de 30 de lei, trebuie cheltuite în perioada de valabilitate.
Tichetele de masă sunt valabile în lunile în care au fost emise, excepție făcând cele emise în perioada 1 noiembrie-31 decembrie.
Altfel, sumele primite pe card ca tichete de masă vor fi retrase de cel care le-a emis.