O lege intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2024 stabilește că românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor beneficia de tichete pentru activități casnice. Află în rândurile de mai jos ce sunt acestea, câți bani poți lua pentru ele și la ce le poți folosi.
Pe 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare Legea 111/2022, care stabilește că românii care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure vor putea să beneficieze de tichete pentru munca pe care o prestează. Prestatorul activităților nu poate fi membru al familiei la care muncește.
Activitatea casnică, așa cum este definită prin lege, reprezintă „activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic”, după cum urmează:
- servicii de curăţenie/igienizare
- spălatul/călcatul rufelor
- servicii de croitorie
- servicii de preparare a hranei
- servicii de îngrijire corporală
- hrănire
- supravegherea beneficiarului casnic dependent.
Indiferent de activitatea prestată în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, durata totală nu poate depăși 12 ore pe zi, potrivit prevederilor legale. În ceea ce privește muncitorii cu vârste între 16 și 18 ani, aceștia pot presta activități casnice zilnic doar timp de 6 ore.
Prestatorul de activități casnice poate fi plătit de către beneficiar prin intermediul tichetelor. Acestea se achiziționează de la agenția teritorială pentru ocuparea forțelor de muncă, serviciile poștale sau de pe Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.
La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, care este de 15 lei pentru un tichet. Așadar, tichetele pentru activități casnice sunt în valoare de 15 lei și pot să fie actualizate an de an, potrivit legii.
De tichetele pentru activități casnice nu pot să beneficieze decât prestatorii acestor servicii. Ele nu pot fi folosite pentru alți membri de familie, de exemplu. Nu se folosesc nici la achiziția de bunuri șli servicii, însă pot fi preschimbate în bani, la maximum 12 luni de la primirea lor.
Pentru transformarea tichetelor pentru activități casnice în bani, prestatorul trebuie să apeleze la oricare dintre instituțiile de la care beneficiarul le-a ridicat.
Contravaloarea plătită = număr de tichete de activități casnice x 15 lei – (impozit pe venit + valoarea contribuției de asigurări sociale)
Româniii care fac activități casnice pot să beneficieze de asigurare de sănătate, prin intermediul tichetelor emise în acest sens, fără plata contribuției. În acest sens, legea impune preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, lunar.