28 iun. 2022 | 11:31

Ți-ai pierdut sau ți s-au furat actele în timpul concediului în străinătate? Ce trebuie să faci

Social
Ți-ai pierdut sau ți s-au furat actele în timpul concediului în străinătate? Ce trebuie să faci
Ce trebuie să faci dacă ți s-au furat sau ai pierdut actele de călătorie în timpul unei vacanțe în străinătate

Înainte de a pleca în vacanță în străinătate, cu siguranță te-ai asigurat că ai toate documentele de călătorie necesare. Pe durata vizitei, însă, ai parte de o surpriză neplăcută. Se poate să remarci că actele ți-au dispărut, le-ai pierdut sau ți-au fost furate în timpul concediului. Iată ce trebuie să faci dacă ți s-au furat actele în străinătate!

Ce trebuie să faci dacă ți s-au furat actele în străinătate

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți dacă nu vă mai găsiți actele de călătorie este să mergeți la secția de poliție locală pentru a raporta furtul sau pierderea acestora. Va fi nevoie să prezentați și o dovadă în acest sens. De la autoritățile din regiune veți primi un raport de poliție care va descrie circumstanțele pierderii sau furtului de acte.

Apoi, trebuie să anunțați pierderea sau furtul documentelor la cea mai apropiată ambasadă sau consulat al României, respectiv al țării de cetățenie. Dacă aveți în posesia dumneavoastră copii sau documente scanate ale actelor, se recomandă să le anexați declarației pe care o veți înainta.

„În cazul pașapoartelor pierdute sau furate, este necesară sesizarea autorităților locale de poliție și obținerea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, dovadă care va fi prezentată la ambasada sau consulatul României în străinătate, odată cu depunerea cererii pentru titlul de călătorie, în vederea reîntoarcerii în ţară”, a transmis MAE pentru Hotnews.ro.

Cum înlocuiești pașaportul pierdut sau furat

Nimeni nu știe exact în cât timp este gata un pașaport nou. În astfel de circumstanțe, în care pierdeți sau vi se fură actele, vi s-ar putea acorda un titlu de călătorie. Oficialii de la ambasadă sau consulat vor oferi informații și cu privire la ce acte nu mai trebuie să prezinte călătorii la venirea în România.

Tot ce trebuie să faceți este să prezentați raportul de poliție în care sunt descrise circumstanțele pierderii sau furtului pașaportului la ambasada sau consulatul României din țara respectivă. Va trebui să depuneți, de asemenea, o cerere pentru obținerea titlului de călătorie pentru întoarcerea în țară.

„Odată ajuns la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular, cetățeanul român va prezenta personalului consular situația și va pune la dispoziție informații și orice documente necesare identificării sale (un act de identitate valabil sau a cărui valabilitate a expirat), carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport anterior, certificate de dobândire/redobândire a cetăţeniei române, atestaţii de clarificare a statutului juridic în raport cu statul român) sau acte de stare civilă (certificat de naştere, certificat de căsătorie) și două fotografii de tip pașaport, color, de dată recentă”, a transmis MAE.

Când expiră titlul de călătorie obținut la ambasadă

Dacă vă aflați în situația în care nu dețineți niciun document de identitate sau de stare civilă românesc și, în același timp, la consulat nu se poate stabili identitatea dumneavoastră și/sau cetățenia română, veți fi supus unor verificări în România.

„Operaţiunile de identificare se efectuează de către misiunea diplomatică/oficiul consular la care se solicită eliberarea titlului de călătorie și nu se percep taxe consulare”, se arată pe site-ul econsulat.ro.

Titlul de călătorie pentru reîntoarcerea în țară este valabil maximum 30 de zile. Documentul expiră în momentul în care ați intrat în țară și nu poate să fie refolosit. Pentru informații suplimentare, MAE recomandă consultarea coordonatelor uturor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, ce sunt disponibile pe pagina de internet a instituției, la rubrica „Misiuni ale României”.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Cumetrie politică la PNL. Cum a ajutat-o liderul filialei Sector 4, Ionuț Stroe, pe fina sa să obțină o funcție publică
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Se lansează două noi posturi de televiziune. Ce fac frații Micula, de fapt
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Amendă de 3.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Proprietarii de apartamente au interzis. Muți fac asta pe ascuns
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
S-A ANUNȚAT CÂND VOR AVEA LOC ALEGERILE PREZIDENȚIALE!
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro