Iluziile optice sunt instrumente inteligente pentru a-ți pune la încercare puterea de percepție, iar modul în care interpretezi o imagine se presupune că spune multe despre personalitatea ta.
Multe iluzii pot fi adesea interpretate într-unul din cele două moduri, în timp ce altele sunt mai complexe și au mai multe detalii ascunse pe care trebuie să le descoperi.
Un astfel de exemplu este o fotografie care înfățișează cinci persoane diferite și se spune că fața pe care o observi prima îți dezvăluie trăsăturile de personalitate, inclusiv dacă acorzi o atenție deosebită detaliilor sau ai tendința de a privi imaginea de ansamblu.
Sunt cinci persoane în această iluzie optică, menită să dezvăluie dacă ești o persoană orientată spre detalii.
În imagine este ascuns un cuplu de bătrâni, un bărbat și o femeie în prim-plan și o altă femeie în fundal.
Se crede că persoanele pe care le-ai zărit prima dată în imagine spun multe despre ce trăsături de personalitate ai.
Dacă ai văzut mai întâi cuplul de bătrâni, înseamnă că ai o viziune mai largă asupra vieții și nu te lași prins de banalități, ceea ce te face un lider înnăscut.
Ești un gânditor strategic și ai prospera în roluri manageriale în care te poți concentra pe obiective.
Ai abilități excelente de planificare și nu ești preocupat de micromanagementul celorlalți, ceea ce te face un șef ideal.
Dacă ai observat femeia cu sombrero și bărbatul care cântă la chitară în fața cuplului mai în vârstă, precum și femeia din fundal, în spatele chitaristului din dreapta, înseamnă că ai o atenție excelentă la detalii.
Ai tendința de a observa cu atenție oamenii și mediul înconjurător și observi lucruri care altora le scapă adesea.
Sunt puține lucruri care îți scapă din atenție, oricât de banale ar părea.
Te pricepi foarte bine la planificarea lucrurilor până la ultimul detaliu și preferi să cunoști lucrurile în profunzime, mai degrabă decât superficial.
Multe iluzii optice susțin că modul în care interpretezi imaginea dezvăluie dacă gândești predominant cu partea stângă sau dreaptă a creierului.
Partea stângă a creierului este considerată, în general, mai verbală, analitică și ordonată decât cea dreaptă și este mai bună la sarcini precum cititul și scrisul.
Prin comparație, partea dreaptă a creierului este legată de faptul că este mai vizuală și mai intuitivă și este adesea descrisă ca fiind partea „creativă” a creierului.
Se spune că interpretarea noastră a unei iluzii optice dezvăluie care parte a creierului nostru este mai dominantă și, la rândul său, se crede că acest lucru influențează personalitatea noastră.
Teoria a apărut în anii 1960 datorită psihobiologului și laureatului Premiului Nobel Roger W. Sperry.
Cu toate acestea, o analiză de doi ani a constatat recent că nu există nicio dovadă că această teorie este adevărată.
Cercetarea, publicată în 2013, a spus:
„S-a conchis că indivizii pot fi dominanți la nivelul creierului stâng sau dominant la nivelul creierului drept, pe baza personalității și a stilului cognitiv, dar datele de neuroimagistică nu au oferit dovezi clare dacă există astfel de diferențe fenotipice în ceea ce privește puterea rețelelor dominante la stânga sau la dreapta.
„Lateralizarea conexiunilor cerebrale pare a fi o proprietate locală mai degrabă decât globală a rețelelor cerebrale, iar datele noastre nu sunt în concordanță cu un fenotip cerebral global de mai mare forță a rețelelor de „creier stâng” sau de mai mare forță a rețelelor de „creier drept” între indivizi.”